Premium

Podcast geeft kinderen met gescheiden ouders een stem; ’Je leven staat op zijn kop’

Podcast geeft kinderen met gescheiden ouders een stem; ’Je leven staat op zijn kop’
Laura Kors aan de knoppen in de studio van EenVandaag.
© Foto aangeleverd
Hoogkarspel

Een podcast waarin kinderen vertellen hoe ze tegen de scheiding van hun ouders aankijken, dat is een product van EenVandaag-verslaggever Laura Kors. Ze groeide op in Hoogkarspel en maakte in haar leven drie scheidingen van haar moeder mee. ,,Volwassenen praten al genoeg over dit onderwerp, ik wilde kinderen een stem geven.”

Het idee voor de podcast ontstond, toen Kors opmerkte dat kinderen met gescheiden ouders nooit echt aan het woord komen in de media. ,,Het onderwerp is veelbesproken, maar altijd door volwassenen.” Ze legt uit: ,,Het leven van een kind staat compleet op zijn kop bij een scheiding. Ze maken ruzies mee van hun ouders, moeten opeens pendelen tussen twee huizen en hebben te dealen met nieuwe partners van hun vader en moeder en de familie daarvan.”

,,Daarbij zullen kinderen altijd alles doen om hun ouders te verdedigen en ze werken hard om hun ouders gelukkig te maken. In een van de interviews vertelt een jongen dat hij bij zowel zijn moeder als vader altijd de beste versie van zichzelf speelde. Dat is natuurlijk niet vol te houden. Maar hij was bang dat zijn moeder zou denken dat hij het leuker had bij zijn vader en andersom.” Zelf twijfelde Kors lang of ze in de podcast zou vertellen over de scheidingen van haar eigen moeder. Het was haar moeder die haar uiteindelijk over de streep trok. ,,Ze vond dat ik mijn verhaal moest vertellen.”

Het vinden van kandidaten was niet makkelijk. ,,Ouders moesten toestemming geven voor het interview met hun kind en een scheiding ligt natuurlijk erg gevoelig. Je kind erover horen praten kan heel spannend zijn.” De ouders die uiteindelijk wel toestemming gaven, wilden dat andere families er iets van konden leren.” Kors sprak uiteindelijke zes kinderen in de leeftijd tussen 10 en 18 jaar oud.

Opnieuw verliefd

De podcast ‘Papa en mama zijn gescheiden’ is vooral gericht op volwassenen. ,,De eerste twee afleveringen zijn voor de luisteraar het zwaarst, daarna wordt het luchtiger. Gesprekken over ouders die opnieuw verliefd zijn en alle gevolgen van dien zitten vol met humor. Ook de laatste aflevering, die met een knipoog is gemaakt, is erg leuk. Daarin gaat het over de ‘voordelen’ van gescheiden ouders. Ouders overleggen niet. Dus je krijgt vaak je zin, zegt een van de kinderen bijvoorbeeld.”

In Kors’ ogen is het voor ouders belangrijk om bij een scheiding goed te blijven praten met je kroost, hoeveel pijn je zelf ook van de scheiding hebt. ,,Stel vragen. Ga verder dan alleen zeggen dat de scheiding niet aan hem of haar ligt.” Ook volwassenen die geen scheiding hebben ervaren, kunnen volgens Kors iets leren van de verhalen. ,,Het wekt dialoog.”

De podcast was dan ook een aanleiding om het gesprek weer eens aan te gaan met haar eigen moeder. Hoe kwam het dat zij het nagenoeg niet over haar scheidingen en Laura’s gevoel daarbij hadden? ,,Mijn moeder gaf aan dat zij het vroeger ook niet over dat soort dingen had met haar ouders.” Ze denkt dat het misschien ook wel te maken heeft met de tijd en het gebied waarin ze is geboren, de jaren ’80 in West-Friesland. ,,Er werd niet gesproken over emoties. En in het algemeen praten kinderen en ouders nog steeds niet genoeg met elkaar.”

De podcast ’Papa en mama zijn gescheiden’ is hier te beluisteren.