Premium

Problemen thuis of op school? Praat met Phine. Elfjarige heeft eigen bedrijf en luistert op een kindmanier [video]

Problemen thuis of op school? Praat met Phine. Elfjarige heeft eigen bedrijf en luistert op een kindmanier [video]

De deur wordt geopend door een elfjarig meisje met lang krullend donkerbruin haar en een vrolijk hoofd met heldere ogen. Ze steekt onbevangen haar hand uit en gaat ons voor naar de huiskamer, gevolgd door haar hondjes Spikey en Guusje. Phine Konijn uit Schagerbrug. Elf jaar. Heeft haar eigen onderneming: VitaPhine.

Binnen gaat Phine er eens goed voor zitten aan de eettafel en steekt meteen van wal. Ze popelt om haar eigen bedrijf te promoten. „VitaPhine is er voor kinderen met problemen thuis, op school of ergens anders. Door samen met paarden of honden bezig te zijn of gewoon te knutselen of een spelletje te doen, kan ik andere kinderen helpen. VitaPhine staat voor het vinden van vitamine in jezelf.”

Pitchen

Begin dit jaar heeft Phine haar VOF officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Toch best bijzonder. Dan ben je elf jaar en heb je je eigen onderneming. Hoe dat zo gekomen is? ,,Via de Kidsweek, waar ik lid van ben, kreeg ik een flyer over de startersdag4kids van de Kamer van Koophandel. Kon ik meedoen aan een pitchwedstrijd. Ik wist niet eens wat pitchen was, haha. Nu weet ik dat dat betekent dat je anderen probeert te overtuigen van jouw idee voor een eigen bedrijf.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Problemen thuis of op school? Praat met Phine. Elfjarige heeft eigen bedrijf en luistert op een kindmanier [video]
Phine met Spikey (links) en Guusje. ,,Paarden en honden liegen niet.’’
© Nick Maarsen

En overtuigen kan Phine, want die pitchwedstrijd heeft ze toch maar mooi even gewonnen. „Ik had wel een training pitchen gekregen hoor”, zwakt ze haar overwinning iets af. „Eerst sprak ik te snel of te zacht. Nu weet ik dat ik er zo onverlegen mogelijk over moet komen.”

Een eigen bedrijf pitchen, maar dan moet je wel weten wat voor’n bedrijf je wilt, toch? ,,Nou, dat wist ik eerst niet precies, maar toen heb ik VitaPhine bedacht.’’

Scheiding

Waarom Phine nou juist een onderneming bedenkt waarin ze andere kinderen wil helpen, komt door eigen ervaringen. ,,Ik was twee jaar toen mijn vader en moeder gingen scheiden. Daar heb ik op zich niet zoveel van meegekregen, ik was natuurlijk nog heel klein. Mijn vader woont met zijn nieuwe vrouw en samen hebben ze drie kinderen. Dat was wel wennen voor mij, het liep ook allemaal niet zo soepeltjes.”

Phine komt bij therapeuten terecht om over haar problemen te praten. Een aantal therapeuten verder, is Phine met haar elf jaar inmiddels een behoorlijk ervaringsdeskundige. ,,Aan de meeste therapeuten had ik niet zoveel. Dan zitten ze een beetje te knikken en te uhummen. Of maken mijn probleem kleiner. Moest ik met barbiepoppen situaties naspelen. Duhhhh...”

Ze voelt zich niet serieus genomen, niet begrepen. „Alleen maar met volwassenen praten helpt kinderen ook niet altijd.”

Vriendinnetje

Wat haar uiteindelijk wel helpt, is praten met een vriendinnetje van haar eigen leeftijd, van wie de ouders ook gescheiden zijn. „Dan zijn we samen bij de pony’s en kletsen er over. Dan vertellen we elkaar wat we meemaken en hoe we daar mee omgaan. Zo leer je van elkaar en kun je elkaar tips geven.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Problemen thuis of op school? Praat met Phine. Elfjarige heeft eigen bedrijf en luistert op een kindmanier [video]
Paarden en pony’s betekenen alles voor Phine.
© Foto Inge Meuwese

Niet dat ze alleen over problemen praten hoor, het gaat natuurlijk ook over jongens.

Phine knapt meer op door een middagje met haar vriendinnetje en de pony’s door te brengen, dan door de therapiesessies. Zo komt ze er achter dat praten met kinderen van je eigen leeftijd haar veel meer helpt dan praten met therapeuten. „Als dat mij helpt, helpt dat andere kinderen ook denk ik. Op die manier wil ik ook andere kinderen helpen. Door samen problemen te bespreken of gewoon de pony’s te borstelen of te knutselen. Daarom ben ik mijn bedrijf begonnen.”

Na de startersdag4kids gaat het snel met de plannen van Phine. In de aanloop naar de officiële inschrijving van VitaPhine bij de Kamer van Koophandel, wordt ze gevolgd door de camera’s van het VPRO jeugdprogramma ’Zapp Echt Gebeurd: Nog een week’. ,,’Over een week heb ik een eigen bedrijf’ heette de aflevering waar ik in zat. Dat was echt heel erg leuk om te doen!’’

Ganzenbord

En dan is het bijna zover. Een vriendin van haar moeder ontwerpt een opvallend logo voor Phine’s bedrijf en ze bedenkt zelf een spel. „Een soort ganzenbord, maar dan met vragen en emoji’s. Dan kan ik vragen stellen als ’Ben je blij met jezelf?’. En als het antwoord nee is, vraag ik waarom niet. Zo kun je er achter komen, dat het beter is om zelfverzekerd te zijn en dat je blij met jezelf mag zijn. Ik ga niet als echte therapeuten heel zoekend vragen of overdreven doen of een probleem juist minder erg maken. Ik luister naar andere kinderen op een kindermanier.”

Daarnaast bedenkt Phine dat ze ook samen met haar pony Mexx kinderen kan helpen. „Dan laat ik een cliënt eerst met Mexx aan de teugels een rondje lopen en daarna moet Mexx je los volgen. Als jij in jezelf vertrouwt, dan vertrouwt een pony jou ook en volgt hij je. Je mag dan niet achterom kijken hoor! Nou ja, een keer dan. Als jij lekker doorstapt, dan toon je leiderschap en dat maakt je zeker van jezelf. En daar word je dan weer blij van.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Problemen thuis of op school? Praat met Phine. Elfjarige heeft eigen bedrijf en luistert op een kindmanier [video]
Phine en Guusje lezen de Penny.

Zoiets doet Phine ook samen met honden Spikey en Guusje (op de foto).

Ze heeft haar eerste cliënten al bij hun problemen kunnen helpen. „Ik ben ook een keer door school ingeschakeld, leuk hè? Weet je wat ik ook leuk zou vinden? Om over mijn bedrijf te vertellen bij therapeuten. Ik denk dat ze daar wel wat van op kunnen steken.”

Phine hoopt dat haar bedrijf over twintig jaar heel groot is en ze honderden kinderen heeft kunnen helpen. „Want dat is wat ik wil: andere kinderen helpen. En iets met dieren natuurlijk.”

VitaPhine-Emotiespel

Phine Konijn heeft haar eerste eigen spel ontworpen: het VitaPhine-Emotiespel. ’Een mooi, uniek, modern & praktisch bordspel dat ingezet kan worden als gezelschapsspel met een ongedwongen licht therapeutische werking’, prijst ze het op haar website aan. Wordt geleverd als een oprolbaar en afneembaar pvc bordspel (50 x 80 cm). Prijs: €15. Bestellen kan via www.vitaphine.nl.

Problemen thuis of op school? Praat met Phine. Elfjarige heeft eigen bedrijf en luistert op een kindmanier [video]
Het emotiespel. ,,Niks moet, alles mag!’’
© Eigen foto