Vernieuwing Haarlemse school De Molenwiek bekroond met Lieven de Key Penning

Vernieuwing Haarlemse school De Molenwiek bekroond met Lieven de Key Penning
De door Korth Tielens Architecten ontworpen uitbreiding van De Molenwiek.
© Foto Peter Tijhuis
Haarlem

Basisschool De Molenwiek aan de zuidrand van Haarlem-Schalkwijk mag zich de winnaar noemen van de Lieven de Key Penning 2019. De aan deze stadsprijs voor architectuur, stedenbouw en monumenten verbonden publieksprijs ging naar het uiterste noordelijke puntje van Haarlem, naar het nieuwe clubgebouw van de rugbyclub Haarlem.

De stadsprijs, die dinsdagavond in de Gravenzaal van het stadhuis werd uitgereikt, stond dit jaar in het teken van architectuur. Tien gebouwen waren genomineerd die de afgelopen drie jaar in Haarlem zijn gerealiseerd.

De jury onder voorzitterschap van wethouder Floor Roduner (Ruimtelijke ontwikkeling, PvdA) wees de renovatie en uitbreiding van De Molenwiek in Molenwijk aan als winnaar.

Voor de jury waren er drie echte kanshebbers. Naast De Molenwiek waren dat het horecapaviljoen De Dakkas bovenop parkeergarage De Kamp en het woningbouwproject De Componiste op de hoek van de Prins Bernhardlaan en Schipholweg.

De Dakkas, ontworpen door initiatiefnemer Dennis de Waart, is volgens de jury meer een buitenbeentje, het minst architectonisch bedacht, maar een waardevolle toevoeging aan de stad. ’Het doet zeer veel met de omgeving, het voegt nieuw elan en levendigheid toe. Een mooi project, buitengewoon origineel, die transformatie van zo’n rottige plek.’

Nieuw leven

Bij De Componiste, van Klunder Architecten, spreekt de jury haar lof uit over de bijzondere mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. ’Een voorbeeld van hoe sociale huur en koopwoningen op een zeer harmonische wijze in één ensemble kunnen worden gebouwd.’ Verrassend mooi, bescheiden en zorgvuldig ontworpen, oordeelt de jury.

De architecten Gus Tielens en Mike Korth hebben met hun ontwerp voor De Molenwiek - de ooit door oud-stadsarchitect Wiek Röling ontworpen school - een nieuw leven gegeven. ’Het is een prachtige school geworden waar de leerkrachten en de leerlingen het zichtbaar zeer naar hun zin hebben.’

Een paar ingrepen en toevoegingen hebben een heel mooi gebouw opgeleverd, stelt de jury vast. Waarbij de jury ook de betrokkenheid van het bureau Mevrouw Meijer aanstipt, een bureau dat zich opwerpt als een groot pleitbezorger van het behoud van na de oorlog gebouwde scholen.

Vernieuwing Haarlemse school De Molenwiek bekroond met Lieven de Key Penning
Het nieuwe clubhuis van de rugbyclub Haarlem.
© Foto Chris Hoefsmit

Voor de publieksprijs werd dit jaar veelvuldig gestemd, in totaal 2639 stemmen. Het houten clubhuis van de rugbyclub, ontworpen door Dam & Partners Architecten, kwam met 21 procent van de stemmen als winnaar uit de bus. Tussen de nummers twee en drie was sprake van een nek aan nek race, met slechts zeven stemmen meer werd de nieuwbouw Scheepmakerskwartier aan het Spaarne tweede, De Dakkas werd derde.

De publieksprijs werd uitgereikt door Okrah Donkor van jongerenorganisatie en basketbalclub Triple Threat in Schalkwijk. Dat stadsdeel was nu met vier genomineerden goed vertegenwoordigd, de komende jaren gaan daar nog tal van bouwprojecten van de grond komen.

Donkor, geboren en getogen in Schalkwijk, benadrukte bij de uitreiking dat bij al het bouwgeweld in zijn wijk het sociale aspect niet uit het oog mag worden verloren. ,,Want het zijn mensen die een plek uiteindelijk maken.’’

Net binnen