Droomavond voor AZ’ers Calvin Stengs en Myron Boadu: twee vrienden debuteren allebei in Oranje

De kans van Calvin Stengs na een kwartiertje spelen. Hij weet echter Karol Mets niet af te schudden.
© Foto ANP
Amsterdam

Dinsdagavond 19 november gaat met gouden letters het archief in voor Calvin Stengs en Myron Boadu. De twee boezemvrienden maakten allebei hun debuut voor het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Estland (5-0). Boadu bekroonde zijn avond zelfs met een doelpunt. Vijf minuten voor tijd maakte hij er 5-0 van.

Met hun speelminuten in Oranje werden de twee aanvallers beloond voor hun doorbraak bij AZ dit seizoen. Spits Boadu (18) is bij de nummer twee van de eredivisie de topscorer, buitenspeler Stengs (20) is behalve doelpuntmaker vooral ook vormgever.

Stengs kreeg van bondscoach Ronald Koeman tegen Estland een basisplaats. Na een aarzelend en slordig begin, waarin hij vrij veel balverlies leed, draaide hij goed mee in Oranje, dat een bijzonder gemakkelijke avond had. Stengs wist zijn debuut alleen niet op te fleuren met een doelpunt. Hij had er de kansen voor gehad, dat wel. Na een kwartiertje werd hij door Frenkie de Jong de diepte in gestuurd, maar in plaats van ‘af te drukken’ liet Stengs zich inhalen door verdediger Karol Mets en verspeelde hij vervolgens de bal. Een scherpe, ontspannen Stengs in het shirt van AZ zou de kans wellicht hebben benut, maar geheel ontspannen was de debutant toch niet. De zenuwen hadden in de beginfase toch wat vat op hem. Later, vooral na rust, was daar weinig meer van te merken.

(tekst gaat verder na de foto)

Het Nederlands elftal voor de wedstrijd tegen Estland.
© Foto ANP

Met twee schoten was Stengs dicht bij een doelpunt. Beide keren wist keeper Sergei Lepmets redding te brengen. Later, halverwege de tweede helft, eiste Stengs alsnog zijn aandeel op in de doelpuntenproductie. Hij scoorde zelf niet, maar was bij zowel de 3-0 als de 4-0 van Georginio Wijnaldum de aangever. Bij de 3-0 ontfutselde Stengs een verdediger de bal waarna Wijnaldum profiteerde. Bij de 4-0 zette Stengs Wijnaldum met een pass aan het werk.

Wijnaldum had in de beginfase ook al de 1-0 gemaakt en was zodoende met drie doelpunten de man van de avond. De 2-0, na een kleine twintig minuten, was een kopbal van Nathan Aké.

Invalbeurt Boadu

Na rust kreeg Stengs in het veld gezelschap van zijn grote vriend Myron Boadu, die bij de start van de tweede helft in het veld was gekomen als vervanger van Memphis Depay.

Zo kon de avond voor beiden eigenlijk al niet meer stuk. Vooral voor Boadu was het debuut een behoorlijke verrassing. Hij zat twee weken geleden niet in de voorselectie, in tegenstelling tot Stengs, en dankte zijn oproep voor Oranje vooral aan blessures van spelers als Donyell Malen en Steven Bergwijn.

(tekst gaat verder na de foto)

Myron Boadu bij zijn debuut voor Oranje.
© Foto ANP

Door zijn debuut op deze avond te maken, nestelde Boadu zich op de lijst van jongste Oranje-debutanten nog net voor Marco van Basten. Die was bij zijn debuut (in september 1983) twee dagen ouder dan Myron Boadu nu is. Boadu viert op 14 januari zijn negentiende verjaardag. Op die lijst van jongste debutanten haalt hij overigens niet de eerste twintig, dus in dat opzicht is zijn moment van debuteren niet heel bijzonder.

Dansen

Of de twee jonge AZ-spelers al toe waren aan Oranje, was de laatste tijd aan veel praattafels onderwerp van gesprek. ,,Tuurlijk. Geef ze gewoon de kans. Waarom zou je wachten. Je moet dansen als de muziek speelt’’, zei Rafael van der Vaart zondag nog bij Studio Voetbal. ,,Die twee jongens zijn in vorm, dus geef ze het vertrouwen.’’

Twee dagen later duwde Koeman het tweetal inderdaad de dansvloer op en mochten ze hun danskwaliteiten laten zien. Stengs mocht dat op zijn vertrouwde plek doen, Boadu niet. Hij speelde niet als centrumspits maar als linksbuiten. Ook op die positie liet hij trouwens zijn doelgerichtheid zien, met een paar snelle acties en een goed schot.

Afgelopen zaterdag hadden Stengs en Boadu nog moeten toekijken. In Belfast, waar Oranje tegen Noord-Ierland een punt moest pakken om de EK-kwalificatie af te dwingen, ging Koeman ‘op safe’. Hij gaf de meer ervaren Steven Berghuis (27 jaar, nu 16 interlands) de voorkeur boven Calvin Stengs (20 jaar, 0 interlands), terwijl hij in de spits koos voor Ryan Babel. Ook een invalbeurt werd Stengs en Boadu niet gegund. Koeman liet middenvelder Davy Pröpper, spits Luuk de Jong en verdediger Nathan Aké invallen.

Wisselingen

Nu was het er wel een avond voor om wat meer te proberen. Het zwakke Estland moest ook met wisselingen en debutanten in het elftal verslagen kunnen worden. Zo gaf Koeman ook Nathan Aké en Patrick van Aanholt een basisplaats, in plaats van Daley Blind en de afwezige Virgil van Dijk en startte Luuk de Jong in de spits in plaats van Ryan Babel.

In zijn persconferentie van maandag ging Koeman in op de situatie van Stengs en Boadu. ,,Ze hebben deze week op de trainingen kunnen zien wat er wordt gevraagd op dit niveau’’, zei Koeman. ,,Ze hebben ondervonden wat het allerhoogste niveau is. Wat de norm van trainen is. Dat is geweldig voor ze. Dat was voor ons ook de reden om ze te selecteren. Dat zij dat zouden ervaren en dat wij hen konden zien. Daarmee hebben we een voorschot genomen op wat we anders misschien pas in maart hadden kunnen zien.’’

Of hij na een week de conclusie had getrokken dat ze Oranje aankunnen? ,,Het worden geweldige spelers’’, aldus Koeman, die tegelijkertijd liet merken dat de twee talenten er uiteraard nog niet zijn. Met een grijns: ,,We speelden gisteren (zondag, red.) een partijtje vijf tegen vijf. Daarin deed Memphis ook mee. Die liet die kleine Boadu wel even zien dat ie nog wel iets sterker mag worden.’’

Rijbewijs

Dat is voor later. Op deze avond lieten beiden zien dat ze potentie hebben, en Boadu deed doodkalm wat hij bij AZ het hele seizoen al doet: scoren. De jongste speler van de selectie, de enige bij Oranje die nog geen rijbewijs heeft, rondde koeltjes af, kort voor tijd.

Dat rijbewijs had hij dinsdagavond trouwens niet nodig. Boadu woont op een paar honderd meter van de Arena en had dus lopend naar huis gekund als het moest. Dat hoefde nou ook weer niet: hij stapte bij zijn ouders in de auto voor het ritje van twee minuten.

Zie ook: De reacties van Calvin Stengs en Myron Boadu na hun Oranjedebuut

Het hoogtepunt van de avond voor Myron Boadu: hij schuift de bal door de benen van keeper Sergei Lepmets en maakt er 5-0 voor Nederland van.
© Foto ANP

Net binnen