Spoken in je hoofd, Heerhugowaardse omschrijft het voorstadium van dementie bij neef Peter

De cover van het boek.
Heerhugowaard

’Geheim van de Geest’ is de titel van een verrassend boekje over het voorstadium van dementie, het stadium dat de buitenwereld verrast wordt door de ongemakkelijke stemmingswisselingen.

Het boekje bestaat uit anekdotes, gelardeerd met lege pagina’s die slechts een woord of een vraag bevatten. Het is gebaseerd op de ervaringen die schrijfster Titia de Vries had met haar neef, die in het boek Peter is genoemd. „Mijn verhaal gaat over de periode dat Peter midden in het leven stond en niemand eraan dacht dat er onweer op komst was. Als niemand nog weet dat die ziekte in je hoofd aan het spoken is.”

Ze zag haar neef langzaam verwarder en onzekerder worden. „Ik heb veel met hem meegemaakt, soms lachen om de gekste dingen en soms was ik bang van hem. Een keer had ik blauwe plekken. Niemand wist nog dat het dan spookte in zijn hoofd. Sommige ervaringen begon ik op te schrijven. Ik dacht nog niet aan de ziekte maar begon me wel zorgen te maken. Hij veranderde, was niet meer de zachtaardige man die hij was.”

Agressief

Het verhaal stopt op het moment dat Peter wordt opgenomen in een zorgboerderij. Uit het boek: ,,Mijn neef is binnen een half jaar vergeetachtig, in de war en soms agressief geworden. Ik wil er niet aan denken, maar ik zal misschien al wat dingen moeten gaan regelen, zoals de notaris, voor een testament, misschien oriënteren op vrijwillige levensbeëindiging.’’

De reden dat ze het boek geschreven heeft? „Er is weinig bekend over de tijd dat niemand nog weet dat het spookt in je hoofd. Over die periode van het niet weten tot de diagnose Alzheimer gaat mijn verhaal.” Peter overleed op eerste Pinksterdag.

’Geheim van de Geest’ kost 12,50 en is verkrijgbaar bij de boekhandels in Heerhugowaard en bij bol.com