Miljoenen euro’s als strooigoed voor inwoners Berkhout [video]

© Roy Beusker.
De helft van de totale prijs wordt verdeeld over 696 loten.
© Foto Jaap van der Pijll
1/9
Berkhout

Alsof Sinterklaas al is aangekomen. Enkele dagen voordat de goedheiligman voet op Berkhouter bodem zet wordt woensdagavond alvast kwistig gestrooid met miljoenen.

Het dorpsplein achter verzorgingshuis De Berkenhof heeft alles weg van de schatkamer van Sint Nicolaas. Presentator Gaston Starreveld mag namens de Postcode Loterij maar liefst 10,7 miljoen weggeven aan Berkhouters met één of meer winnende loten.

De Extra Postcode Kanjer is, zo was zondag te zien in het tv-programma ’Eén tegen 100’, gevallen op de postcode met de cijfers 1647. Daarmee deelt gelijk het hele West-Friese dorp mee in de feestvreugde.

Nick & Simon

Het ’halve’ dorp is uitgelopen om de loten te verzilveren. Gaston bouwt de spanning zorgvuldig op. De uitgelaten inwoners laten de uitgedeelde sjaaltjes van de Postcode Loterij van links naar rechts gaan. Nick & Simon bespelen tijdens hun optreden hun publiek: ,,Als Volendammers voelen we ons als buurtjes op jullie feestje.”

Maar uiteindelijk is hun gehoor slechts benieuwd naar één ding: hoeveel zijn onze loten waard? Ze worden niet teleurgesteld. Op negentien adressen op het Oosteinde, postcode 1647 AC, vallen de hoofdprijzen. De winnaars gaan, afhankelijk van het aantal loten, met vette cheques naar huis van 189.838 euro tot maar liefst 759.354 euro.

Maar wie niet de juiste letters heeft, krijgt het aardige bedrag mee van 7781 euro per lot. Symbolisch, de som geld wordt over een maandje overgemaakt. De helft van de totale Kanjerprijs wordt zo verdeeld over 696 loten.

Vol verwachting

Martin en Ellen Huizinga zijn met hun zoons Jannick (13), Ruben (11) en Wout (8) ook vol verwachting naar het dorpsplein getogen. Niet wetend dat ze even later 189.838 euro rijker zijn.

,,Dit is onwerkelijk, amper te bevatten”, stamelt Ellen voor café De Ridder waar de afterparty in volle gang is. Het gezin speelt al twaalf jaar iedere maand mee.

Wat ze met al dat geld gaan doen? ,,Geen idee”, zegt Martin, ,,Hier reken je niet op. Die wijkprijs van 7781 euro hadden we al prachtig gevonden. Morgen wordt het gewoon weer licht en ga ik naar mijn werk.”

Zijn oudste zoons hebben wel een idee. Ieder een nieuw mobieltje. En een vakantie met zijn vijfjes. Naar? Ruben: ,,Maakt niet uit. Samen hebben we het altijd goed.”

Lees ook: Geldbom barst boven juichende geluksvogels in Berkhout

en: Lot Berkhout is ’cadeau zilveren huwelijksfeest’