Elf jaar celstraf geëist tegen Helderse vrouw voor doodslag op Eddie Overmulder uit 2016

1/2
Den Helder

Voor het doden van Eddie Overmulder op 16 september 2016 is tegen de Helderse D.P. (44) dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar een celstraf van elf jaar geëist.

De officier van justitie meent dat er sprake was van een crime passionel toen P. die vrijdagavond in september haar (ex-)vriend van het leven beroofde met vijf messteken. Volgens de officier is er geen sprake van moord, wel van doodslag. Ze sprak van een ’gruwelijke, respectloze daad’ en rekende het P. zwaar aan dat zij haar kinderen betrok bij het verdoezelen van bewijsmateriaal.

De twee kenden een woelige relatie met een stevig knipperlichtgehalte. Die avond kregen ze woorden. Volgens de rechtbank over het contact dat Overmulder onderhield met een ex-vriendinnetje, ook nog eens verre familie van P. Die daar niet van gediend was en onder meer een privé-detective wilde inschakelen om de gangen van deze Vanessa na te gaan. Thuis moesten haar dochters via web-whatsapp de berichten in de gaten houden die Eddie verstuurde.

Lees ook: Vrouw (44) wordt moord ten laste gelegd voor de dood van Eddie Overmulder uit Den Helder

De als zwakbegaafd bestempelde P. voerde dinsdag een andere theorie aan. In ieder geval ontstond er een woordenwisseling die septemberavond toen de twee de hond uitlieten aan de C.G. Geusstraat in De Schooten. Waarop de jaloerse P. haar geliefde eerst met een mes in het gezicht raakte en later stak. Een mes dat ze had gepakt van het aanrecht van de woning waar Eddie en diens moeder woonden.

Uit sectie op het lichaam van Overmulder bleek dat er sprake was van vijf messteken in voornamelijk de borstkas. Hij overleed aan de toegebrachte schade aan de halsslagader, long en bloedverlies.

Na de daad liet de moeder van zes kinderen het slachtoffer achter met de woorden ’bon nochi’, Papiamento voor goedenavond of welterusten. P. rookte vervolgens een sigaret met de moeder van Overmulder en keerde terug naar huis, waar een van haar zonen de tas met het mes en de bebloede kleding moest weggooien. Na ruim twintig minuten keerde ze terug in De Schooten om een zoektocht naar Overmulder te starten. Die vond ze, na gepiep van zijn herdershond Dushi, half liggend in de sloot. Overmulder werd 44 jaar.

Lees ook: Recherche: het is een publiek geheim wie Eddie Overmulder vermoordde

Kort na het overlijden van Overmulder werd P. al eens aangehouden, maar vrijgelaten bij gebrek aan bewijs. De recherche heeft de zaak echter nooit losgelaten. Na meer dan twee jaar onderzoek heeft de politie de vrouw op basis van nieuwe informatie in januari van dit jaar opnieuw aangehouden. Dat heeft nu geleid tot vervolgen van de vrouw. Mede door een verklaring van haar broer kwam P. aan het licht als de dader. De vrouw, die sinds januari vastzit, legde op 29 januari een deels bekennende verklaring af, maar stelt dat ze zich verweerde tegen een agressieve Overmulder. ,,Het was mijn uitbarsting’’, verklaarde ze destijds bij de politie.

Uitspraak over twee weken.

Lees ook: Geen vreemde zou Eddie iets kunnen doen