Premium

Reddingstation Wijdenes in actie voor nieuwe boot

Reddingstation Wijdenes in actie voor nieuwe boot
De oude schuit is, na jaren van trouwe dienst, dringend aan vervanging toe.
© Foto KNRM Wijdenes/Van Dijk
Wijdenes

Reddingstation Wijdenes heeft een nieuwe reddingboot nodig. Omdat het vaartuig twee ton gaat kosten, is er een inzamelingscampagne gestart.

De huidige reddingsboot dateert uit 2004 en begint mankementen te vertonen. Boot en team zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week inzetbaar voor het redden en helpen van mensen, dieren en materiaal in nood op het Markermeer. ,,Gemiddeld gaat zo’n boot twintig jaar mee, afhankelijk van hoe je er mee om gaat. Maar dat is in dit werk geen keuze”, vertelt Mark Hennevanger, woordvoerder van Reddingstation Wijdenes.

Er ligt een concreet plan voor een nieuwe schuit. Dat wordt volgens verwachting en wensen een Tornado van 9, 80 meter. Een grotere variant van de huidige Tornado, waar het team al aan gewend is. Deze boot is te krap. ,,Met een brancard op de boot en eventueel andere hulpverleners zoals politie, ambulancepersoneel of brandweer, blijkt uit ervaring dat er nu weinig ruimte is. Wij moeten soms de zorg naar de patiënt brengen, dus moet er ook voldoende apparatuur, de juiste hulpverleners en ruimte aan boord zijn”, aldus Hennevanger.

Het reddingstation hoopt het bedrag voor de zomervakantie in 2020 binnen te hebben. Dan kan de start aan de bouw van de boot beginnen. De bouw duurt circa een half jaar en wordt waarschijnlijk uitbesteed aan Post Workboats in Urk.

Inmiddels is er al 65.000 euro binnen. Met dank aan bedrijven en een grote achterban van tweehonderd sympathisanten. Reddingstation Wijdenes is een vrijwillige organisatie en is gelieerd aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), maar is financieel geheel autonoom. Voor een groot deel is het station afhankelijk van donateurs en sponsoren. Voor info en donaties: www.reddingstationwijdenes.nl