Premium

Nazaten Ringers blij dat familienaam in Alkmaar herleeft

Nazaten Ringers blij dat familienaam in Alkmaar herleeft
De voormalige chocoladefabriek Ringers.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Nazaten van Henk en Theo Ringers van de Alkmaarse chocoladefabriek Ringers zijn trots dat de familienaam in Alkmaar herleeft en dat de Ringersfabriek een nieuwe invulling krijgt.

Een flink aantal nazaten van de chocoladefabrikanten was zaterdag van de partij bij de heropening van winkelcentrum Ringers. ,,Heel mooi dat dit nu Ringers heet’’, zegt de 93-jarige Hans Ringers.

De fabriek is aan sloop ontsnapt. Zo’n zes jaar terug nam de gemeenteraad het besluit het pand te slopen. Het tij keerde. Nu is het een gemeentelijk monument. Wethouder Paul Verbruggen is daar blij mee: ,,Het is industrieel erfgoed. Als je het sloopt, is die geschiedenis weg.’’

Bij de feestelijke mijlpaal in het Ringerscomplex werd Ringers-chocolade uitgedeeld aan het winkelend publiek. De chocolaatjes komen uit de mallen van de oude fabriek. Het is de bedoeling ze weer in de verkoop komen. ,,Maar dat doen we niet geruisloos. We willen het lanceren, maar het moment is nog niet daar’’, zegt André Bakker van erfgoedstichting Adapt, die zich inzette voor behoud van de fabriek.