Premium

AZ wil langer door met centrale verdediger Stijn Wuytens

AZ wil langer door met centrale verdediger Stijn Wuytens
Stijn Wuytens (rechts) afgelopen donderdag na de overwinning op FC Astana in de kleedkamer met Pantelis Hatzidiakos.
© Foto Ed van de Pol
Noersoeltan

AZ wil langer door met Stijn Wuytens. Zijn contract loopt komende zomer af, maar als het aan de club ligt tekent de 30-jarige centrale verdediger bij. „AZ heeft gevraagd of ik het zie zitten om langer te blijven. Daar sta ik positief tegenover”, zegt Wuytens. „Het ligt op tafel. We gaan later kijken of we eruit kunnen komen.”

Wuytens was donderdagavond een van de uitblinkers bij AZ, dat voor de tweede keer in twee weken FC Astana volkomen kansloos liet. „De perfecte wedstrijd? Die bestaat niet”, vond Wuytens na de 0-5 in Noersoeltan. „Het was gewoon een goede wedstrijd. Stabiel. We hebben weinig weggegeven en vijf goals gemaakt.”

Door de ruime overwinning staat AZ er nu uitstekend voor. Met acht uit vier staat het op de tweede plaats, met vier punten voorsprong op Partizan Belgrado. Die club komt over drie weken, op 28 november, naar Den Haag. Een gelijkspel is dan voor AZ voldoende voor een plek in de knock-outfase van de Europa League. „We hebben nu drie matchpoints”, zegt trainer Arne Slot. „Als we winnen van Partizan, zijn we door. Lukt dat niet, dan is een gelijkspel ook nog genoeg. En als we verliezen is de wedstrijd in Manchester ons derde matchpoint. Dat is dan natuurlijk wel het moeilijkste matchpoint, maar het is er wel een.”

Na de twee gemakkelijke wedstrijden tegen het povere FC Astana kijken de spelers van AZ uit naar Partizan en Manchester. „Winnen van dat soort clubs heeft gevoelsmatig toch meer waarde dan deze resultaten tegen Astana. Tegen Partizan wordt een soort finale. Daar kijken we natuurlijk naar uit. Mochten we de volgende ronde halen, dan hopen we op een topclub, zodat we ons kunnen meten met die gasten. Dat zijn wel de wedstrijden die iedereen wil spelen. Zoals een paar jaar geleden die thuiswedstrijd tegen Zenit St. Petersburg”, zegt Wuytens. „Nee, over de wedstrijden tegen Olympique Lyon zullen we het maar niet hebben.” AZ kreeg van die Franse club in februari 2017 twee keer een pak slaag: in Alkmaar werd het 1-4, in Lyon maar liefst 7-1.

De uitwedstrijd tegen Manchester United op 12 december staat dan ook omcirkeld in de agenda van AZ. „Het Engelse voetbal, die stadions en het publiek: dat is allemaal natuurlijk hartstikke mooi”, zegt Wuytens, al viel een eerdere ervaring met Engeland voor hem niet positief uit. „Nee, klopt. Met PSV verloren we in de Champions League met 3-0 bij Liverpool. Dat was een vrij kansloze avond voor ons.”

Destijds, in oktober 2008, was Wuytens niet alleen nog piepjong (18), hij was ook nog middenvelder. In die wedstrijd speelde hij zelfs als een soort hangende linksbuiten. Ook in de jaren daarna speelde hij zo goed als altijd op het middenveld. In januari 2016 haalde AZ hem ook voor die linie, maar al in zijn eerste wedstrijd voor AZ speelde hij centraal in de verdediging vanwege blessures van andere spelers. „En nu ben ik al bijna vier jaar centrale verdediger. Het is een beetje gek hoe dat is ontstaan, maar inmiddels ben ik er natuurlijk helemaal aan gewend. Ik zou nog wel op het middenveld kunnen gaan spelen, maar dan heb ik wel de nodige trainingen en wedstrijden nodig om dat gevoel weer te krijgen. Ik zie mezelf nu als centrale verdediger.”

Net binnen