Premium

Alkmaarse vondst: stemmen met kauwgum. Spuug het in de stemkoker

Alkmaarse vondst: stemmen met kauwgum. Spuug het in de stemkoker
Bertje Doperwtje staat op het punt de eerste stem uit te brengen bij het kauwgumstembord.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Stadsbard Bertje Doperwtje onderbreekt zijn lied, vrijdagmiddag in de Langestraat in Alkmaar. Want op een steenworpafstand van waar hij staat, start een nieuw fenomeen: kauwgumstemmen. Winkelend publiek dat van een uitgekauwd kauwgumpje af moet, kan stemmen op een stelling bij de Rituals.

Vier studenten Technische Bedrijfskunde van Inholland introduceren in Alkmaar de Gum Vote. Ze betrokken de gemeente en Stadswerk072 in het plan. Wethouder Marcel van Zon onthult het eerste stembord.

Kauwgumkauwers kunnen stemmen op de stelling ’Evenementen in Alkmaar moeten gebruikmaken van statiegeldbekers’. Stemkokers met eens en oneens kunnen worden gevuld. De studenten legen ze en wegen de inhoud. Elke maand komt er een nieuwe stelling. De kauwgumstemborden komen nog op twee andere plekken in de stad: in winkelcentrum De Mare en bij het station.

Uitgekauwde kauwgum is synthetisch rubber en kan worden hergebruikt. ,,Er kunnen slippers en schoenzolen van gemaakt worden’’ zegt Joël Harrewijn, een van de vier studenten achter Gum Vote. De jongens zijn in overleg met bedrijven die het rubber kunnen verwerken.

Bertje Doperwtje zingt spontaan een lied met een onduidelijke strekking over kauwgum. ,,Applaus voor de vier uitvinders’’, zegt hij als hij klaar is. ,,De mannen die Alkmaar vooruit brengen.’’ Dan komt de wethouder in actie. Hij trekt een doek weg, de stelling verschijnt. Bertje brengt als eerste zijn stem uit. Hij is, na enig aandringen van de omstanders, voorstander van de statiegeldbeker.

Het mes snijdt bij Gum Vote aan meer kanten: grondstof krijgt een tweede leven, publiek wordt op een ludieke manier betrokken bij lokale kwesties. En het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar iedere kauwgum in de stemkoker, belandt in ieder geval niet op straat.

Ontsierend

De mooie natuurstenen straatbekleding van de Langestraat ligt er nog maar een paar jaar, maar overal zie je de ontsierende plakken kauwgum. De studenten hebben een inschatting gemaakt van hoeveel kauwgum er in de hele straat op de stenen plakt. Het moeten er zo’n 28.000 zijn.

,,Vooral bij eettenten is het heel erg. Daar denkt iedereen: weg met die kauwgum’’, zegt Max Jonker van Gum Vote. ,,Kauwgum verteert heel slecht’’, weet Joël Harrewijn. ,,Het duurt wel 20 tot 25 jaar voor het weg is.’’ De gemeente maakt de straat niet schoon. ,,Dat is hartstikke duur, het kost ongeveer 15 cent per kauwgumpje. En als je het weg hebt gehaald dan ziet het er nog steeds niet uit, want er blijven lelijke witte vlekken over.’’

Het kauwgumstemmen is echt een Alkmaarse vondst. Nergens in Nederland kan het. ,,Jullie moeten patent vragen’’, vindt een vader die bij de onthulling aanwezig is. Het initiatief trekt in ieder geval al veel publiciteit: een korte flits was zelfs op het Journaal te zien.

Misschien gaat het dus met het kauwgumstemmen net als met de Kauwgumsteeg, die Alkmaar in de jaren ’90 enige faam bezorgde. ,,Daar kwamen gewoon toeristen op af’’, weet Bertje Doperwtje. Zover is het nog niet. De wethouder deelt kauwgumpjes uit aan de passanten om reclame te maken voor het nieuwe initiatief.