Premium

Sinterklaascomité Heerhugowaard weigert gesprek met roetveeglobby: ’Pietenprotest’ stap dichterbij

Sinterklaascomité Heerhugowaard weigert gesprek met roetveeglobby: ’Pietenprotest’ stap dichterbij
Zwarte Piet, wie ken ’m niet?
© Foto ANP
Heerhugowaard

Er komt in Heerhugowaard geen vredesoverleg tussen voor- en tegenstanders van Zwarte piet. Een poging van burgemeester Bert Blase om dat gesprek te organiseren tussen ’Heerhugowaard kan het’ (roetveegpiet) en de Stichting Intocht Sint Nicolaas (zwarte piet), is gestrand.

Bestuurslid Roel Appers van de intocht-organisatie: „Wij hebben besloten om niet op de uitnodiging van de burgemeester in te gaan. Het standpunt van de tegenstanders is bekend. Ons standpunt ook. Om tafel gaan zitten leidt alleen maar tot ja-nee en welles-nietes-discusies. We willen die confrontatie niet. De de vijf leden van ons bestuur hebben gekozen voor de bruine piet. Een traditie, die niets te maken heeft met racisme of discriminatie, daar zijn wij wars van. Als iemand ons opdraagt dat dat een roetveegpiet moet worden zijn we weg.”

Een ’bruine Piet’? Is dat een concessie? Appers: „Nee hoor, dat is N2, een schminkkleur die we al jaren gebruiken: bruin, tegen het zwart aan. Dat doen we met de collega’s uit Heerhugowaard De Noord om de eenheid te bewaren.”

Met de afwijzing van het overleg is een anti-zwartepietendemonstratie in Heerhugowaard dichterbij gekomen, erkent Appers: „Als ze willen demonstreren is dat hun goed recht. Ze krijgen dan vast een vak toegewezen waar ze met hun ’rot-op zwarte piet’-borden kunnen staan. Ik hoop alleen maar dat daar niet te fel op gereageerd gaat worden en dat de intocht op 23 november een prachtig kinderfeest wordt.’’

Burgemeester Blase gaat geen lijmpoging meer doen. Hij zegt het ’jammer te vinden dat er geen gesprek plaats heeft kunnen vinden.’