Premium

500-jarige Oosterkerk geeft Hoornse gemeenschap schilderij van Springer cadeau

500-jarige Oosterkerk geeft Hoornse gemeenschap schilderij van Springer cadeau
Commissaris van de koning Arthur van Dijk heeft de werken van Springer onthuld. Links Eddy Boom, voorzitter van de stichting Oosterkerk.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Tijdens de feestelijke viering van het vijfhonderdjarig bestaan van de Oosterkerk heeft de jarige vrijdag zelf een cadeau gegeven, aan de bevolking van Hoorn.

De stichting Oosterkerk bood onder het motto ’De jarige trakteert’ een schilderij van Cornelis Springer aan. Een olieverf op paneel, met de Oosterkerk op de achtergrond van een gedetailleerd straatbeeld. Springer maakte het in 1886.

Het werk, ’Een blik op de Oosterkerk’, is drie jaar geleden door de stichting aangekocht op een veiling van Christie’s. Dat kon dankzij geld dat zij overhad van een schenking waaruit het gebrandschilderde glas-in-lood raam ’Ode aan Hoorns Maritiem Verleden’ was bekostigd.

Het krijgt een ereplek in het Westfries Museum, met tijdelijk de getekende voorstudie van Springer ernaast, die eigendom is van het Zuiderzeemuseum. Wethouder van kunst en cultuur Samir Bashara, die het cadeau in ontvangst nam, beloofde ter plekke dat de Oosterkerk een replica krijgt, om zelf te kunnen laten zien.

Commissaris

Commissaris van de koning Arthur van Dijk mocht de werkjes onthullen. Hij was vol lof over de Oosterkerk en roemde ook de akoestiek, die vrijdag extra goed tot zijn recht kwam door indrukwekkende optredens van het Jong Nederlands Blazersensemble. ,,Alsof ik in het Concertgebouw zit.’’

500-jarige Oosterkerk geeft Hoornse gemeenschap schilderij van Springer cadeau
Het Jong Nederlands Blazersensemble schittert in de Oosterkerk.
© Foto HMC / Eric Molenaar

De provincie heeft 275.000 euro bijgedragen aan de jongste restauratie van de muren, die 1,1 miljoen euro kostte. Volgens Van Dijk kreeg dit project voorrang, omdat het religieus erfgoed van grote maatschappelijke waarde is, en de stichting Oosterkerk geheel op basis van vrijwilligheid draait, zonder winstoogmerk.

Koker

Burgemeester Jan Nieuwenburg, sinds kort beschermheer van de Oosterkerk, mocht een speciale koker in een muur steken met daarin een oorkonde waarop onder meer de namen voorkomen van de 58 mensen die bijdroegen aan de restauratie door een vierkante meter of meer te ’kopen’. De koker zal hier worden ingemetseld. Kunstenaar J. Christiaan Heydenrijk schilderde in detail de voorgevel van de Oosterkerk op de koker, maar dat is mogelijk pas over een eeuw te zien, als deze ’bij een volgende restauratie’ weer tevoorschijn komt.

Bijzonder was ook de onthulling van het roosvenster, hoog in de voorgevel van de kerk. Een gebrandschilderde windroos met acht windstreken over de uitgevouwen wereld, net als Ode aan Hoorns maritiem verleden gemaakt door glazenier Marije Wolfswinkel. Een eerbetoon aan de Oosterkerk als schipperskerk, met kaap Hoorn zichtbaar. De voorzitter van de Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders, Kees van Louvezijn, gaf dan ook het signaal voor de onthulling.

Ook na de viering van het 500-jarig bestaan - zie voor het programma www.oosterkerkhoorn.nl - gaat de stichting onverdroten voort. Er is nog een buitenmuur, aan de oostkant, die moet worden opgeknapt. Nieuwe acties worden voorbereid.