Premium

Hilverzorg haalt de managers terug op de werkvloer om zorgpersoneel te ontlasten: ’Verlos ons van papierwerk, laat ons zorgen’

Hilverzorg haalt de managers terug op de werkvloer om zorgpersoneel te ontlasten: ’Verlos ons van papierwerk, laat ons zorgen’
Hilversum

Te veel regel- en papierwerk waardoor er te weinig tijd overblijft voor de zorg voor cliënten. Deze hartenkreet van het personeel heeft Hilverzorg doen besluiten om de functie van teammanager terug te halen.

Personeel van de Hilversumse zorgorganisatie mist ook een manager in de nabijheid die een schouderklopje uitdeelt en knopen doorhakt. Dat vertelt interim bestuursvoorzitter Daniëlle Santen van Hilverzorg in een uitgebreid interview met deze krant. Een paar jaar geleden waren de zelfsturende teams die onder meer hun eigen roosters maken en nieuwe teamleden aannemen, het toverwoord in de zorg. „We gooien het systeem niet helemaal overboord, maar we gaan de teams ondersteunen en ontzorgen door weer teammanagers te werven en taken over te hevelen naar HR”, vertelt Santen die sinds april Hilverzorg leidt.

In een sector die onder druk staat, staat voor Santen voorop dat personeel ’lol heeft’ in het werk. „Ik ben de eerste twee maanden met veel mensen gaan praten en kreeg steeds te horen ’verlos ons van de niet-zorgtaken’.”

Daniëlle Santen: ’Het oude bejaardenhuis was zo gek nog niet’

Ziekteverzuim

Ook het terugdringen van het hoge ziekteverzuim heeft prioriteit. Bij haar aantreden in april lag dat bij Hilverzorg twee procent boven het landelijk gemiddelde in de zorg. „Wij hebben sinds kort twee adviseurs inzetbaarheid die uitvallers de beste ondersteuning geven om weer in het werkproces te komen. We zijn al een procent gedaald.”

In het interview pleit de bestuursvoorzitter van Hilverzorg ook voor de terugkeer van het ’ouderwetse’ bejaardenhuis. „We zitten nog lang niet op de top van de vergrijzing. We moeten de woonomgeving daar wel vast klaar voor maken, zodat we de groeiende groep ouderen een mooie laatste levensfase kunnen bieden. We moeten onze locaties toegankelijk maken voor mensen uit de buurt. Ouderen die nog geen indicatie hebben om permanent bij ons te wonen, kunnen wel gebruik maken van onze faciliteiten en gelijkgestemden ontmoeten.”