Premium

Mantelzorgers in het zonnetje in Waterland en de Zaanstreek

Mantelzorgers in het zonnetje in Waterland en de Zaanstreek
Monique Uit de Boogaardt: ’Een weekendje weg zit er niet meer in.’
© FOTO Ronneke van der Genugten/Mediahuis
Oosthuizen / Zaandam / Purmerend

Op de ’dag van de mantelzorg’ werden vrijdag mantelzorgers in het zonnetje gezet. Ruim vier miljoen mantelzorgers boven de achttien jaar zetten zich langdurig in voor een partner, familielid, vriend of buurman/vrouw. De zorg voor elkaar is een gemeenschappelijke deler. Toch is elke mantelzorger uniek en heeft een eigen verhaal. Zo ook Monique, Henk en Marja.

Mantelzorgers genieten van ’verwenochtend’ in de Appeltuin in Oosthuizen

Tijdens een gezellige ’verwenochtend’ nemen mantelzorgers even de tijd voor zichzelf en grijpen de gelegenheid hun verhalen te delen.

Monique Uit de Boogaardt (51) uit Edam zorgt voor haar 79-jarige vader Bert. „Na het overlijden van mijn moeder, vandaag precies vijf jaar geleden, heb ik de zorg voor mijn vader op me genomen. Een mooiere dag voor de dag van de mantelzorg kan bijna nooit. Mijn vader heeft Alzheimer, maar woont nog zelfstandig. Hij brengt zijn tijd grotendeels door bij de dagbesteding De Gouwzee in Volendam. Daar krijgt hij tussen de middag een warme maaltijd. Hij is een lastige eter. De groentes die hij lust, zijn op een hand te tellen. Gelukkig houden ze daar rekening mee. Er is altijd wel een appelmoesje. Als hij rond vijf uur weer thuis is, zorgt de thuiszorg voor een broodje. Soms laat hij dat liggen. Dan stapt mijn vader op zijn fiets om een visje te halen in Volendam. Als hij boodschappen doet, moet ik echt opletten. Hij heeft een vorm van koopdrift. Sinds kort staat zijn bed beneden, zodat mijn vader weer zelfstandig naar bed kan ’s avonds.”

„Ik werk bij een sportschool in Amsterdam. Doordat ik altijd heel vroeg begin, om half vier gaat mijn wekker, ben ik ook weer vroeg thuis en heb ik tijd voor mijn vader. Ik doe zijn was, de administratie, de bankzaken en voer alle gesprekken met de zorginstanties. Een weekendje samen weg met mijn man Chris zit er al een lange tijd niet meer in. Vaak regelen we juist in het weekend uitstapjes met mijn vader.”

,,Ik vind mijn ontspanning in de ’zorg’ voor mijn twee andere kindjes; de honden Lynn en Tootie. Ik wandel vaak met ze. Sinds mijn vader de verzorging van Tootie niet meer aankan, woont de hond bij ons. Tja, dat zorgen voor zit kennelijk echt in mijn bloed.”

’Ik kijk naar wat er kan, niet naar wat er niet kan’

Mantelzorgers in het zonnetje in Waterland en de Zaanstreek
Marja Lukkiem: ’Ik kan van kleine dingen genieten’
© Ronneke van der Genugten/Mediahuis

Mantelzorgers uit de Zaanstreek konden zich inschrijven voor een workshop op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid. Marja Lukkien had er zin in.

Marja Lukkien (72) uit Zaandam is sinds 38 jaar mantelzorger voor haar echtgenoot Bert. „We zijn al bijna vijftig jaar getrouwd! Helaas kreeg Bert op zijn 35e een tumor. Door die kanker heeft hij sindsdien een tracheostoma, een buisje in de luchtpijp via een snee in zijn hals. Bert kan niet eten, drinken en praten. Ik ben zijn tolk, ik verzorg zijn wonden en doe eigenlijk alles. Ja, daar ben je wel de hele dag mee bezig. Het is dan dit, en dan weer dat.”

„Toch kan ik van kleine dingen genieten. Ik kijk naar wat er kan, en niet naar wat er niet meer kan. Daar zou ik alleen maar verdrietig van worden. Bert en ik hebben nog heel lang met de caravan gekampeerd. Een vriend kwam dan helpen met de voortent. We wonen prachtig aan het water en hebben fijne kleinkinderen. Voor hobby’s heb ik de afgelopen jaren niet veel tijd gehad. Op maandagmorgen zwemmen Bert en ik onder begeleiding in het Sloterparkbad in Amsterdam.”

„Ik vroeg laatst aan Bert ’Wat wil je voor je verjaardag?’. Nou, daar zijn een paar dagen Rome uitgekomen. We vertrekken dinsdag. Voordat Bert ziek werd, waren we al echte Italiëgangers. We zijn er al vaker geweest. Nu komt er wel veel bij kijken. Speciaal voedsel en medicijnen moeten mee het vliegtuig in, daar moeten allerlei formulieren voor worden ingevuld. Voor nog meer duidelijkheid over onze bagage heeft het ziekenhuis ook een paar brieven meegegeven. Het is een hele organisatie om door de douane te komen. Toch kijken we er enorm naar uit. Het is er de laatste jaren niet meer van gekomen om zo’n reisje te maken.”

’Als Marijke thuis is, kook ik voor haar’

Mantelzorgers in het zonnetje in Waterland en de Zaanstreek
Henk Kalf zorgt sinds acht jaar voor ’zijn’ Marijke.
© Ronneke van der Genugten/Mediahuis

Bij het stadhuis van Purmerend kunnen mantelzorgers tijdens de dag van de mantelzorg een cadeaubon ophalen. Een praatje maken is dan mooi meegenomen. Henk Kalf neemt hier lekker de tijd voor.

De 66-jarige Henk Kalf uit Purmerend zorgt sinds acht jaar voor ’zijn’ Marijke. „Het gebeurde van het een op het andere moment. Marijke zat op de rand van haar bed en ging tegen de vlakte. Getroffen door een herseninfarct. Ze heeft eerst een jaar gerevalideerd bij Reade op de Overtoom in Amsterdam. Daar heb ik geleerd hoe ik haar uit bed moet tillen en in een rolstoel moet zetten. Marijke kan wel goed praten, maar weinig bewegen. De drie meter van het bed naar het toilet is nog net haalbaar.”

„Door slijtage in mijn nekwervels en knieën wordt het steeds moeilijker om voor haar te zorgen. Marijke gaat drie dagen per week naar de opvang, we kijken nu of dat ook naar vier dagen kan. Ik red het niet meer. Drie jaar geleden zijn we al naar een aangepaste woning verhuist. Ik kreeg Marijke niet meer in de traplift naar boven.”

„Als ze thuis is, kook ik voor haar. Bij de dagopvang krijgt ze ’s middags een warme maaltijd. Die dagen maak ik voor mezelf lekker makkelijk een broodje. Vaak loop ik dan ook een rondje door het stadje. Ik probeer ook zoveel mogelijk activiteiten die de gemeente voor mantelzorgers organiseert te bezoeken. Zoals vandaag. Ik vind het echt fijn dat ze dit doen. Je ziet dan ook dat je niet de enige bent.”

„De creatieve middagen vind ik ook altijd erg leuk. Laatst heb ik nog een mooi bloemstuk gemaakt en mee naar huis genomen. Dat vond Marijke erg leuk.”