Commentaar: Wonen in borrelpraat

Commentaar: Wonen in borrelpraat
Martin Menger
© ROB, MARCEL

Er wappert een nieuw vaandel in bestuurlijk West-Friesland: dat van eigen volk eerst. In dit geval gaat het om de huizenbouw. Nog eventjes en de woningzoekende heeft te maken met 7 stomme grenzen.

Terwijl de ene gemeente (Medemblik) ruiterlijk toegeeft dat het niet kan, alleen eigen starters toestaan in nieuwe huizen, gaat de ander er juist voor. Koggenland, Drechterland: het is alsof raadsleden plotseling een nieuw ‘hot item’ hebben ontdekt. Waarom eigenlijk starters of kopers van buiten de eigen gemeentegrenzen toestaan?

En los gaat het. Want het bekt zo prettig voor een mopperende achterban. Maar hier wordt borrelpraat verward met nuchter denken. Er zit ook een andere kant aan de medaille, maar die wordt gemakshalve niet omgekeerd. Begint een gemeente met deze blokkade voor buitenpoorters, dan kan je er op wachten dat iedereen wel een manier vindt om het alsnog uit te voeren.

Ga er maar aan staan: je bent jong, je woont in Koggenland en je denkt in Hoorn een huis te kunnen kopen? Terug naar eigen dorp! De hele gedachte achter een open woningmarkt is dat iedere inwoner van Nederland het recht heeft overal te wonen.

De beweging in gemeenteraadsland dat je ‘die anderen’ net zo makkelijk bij de gemeentegrens kan tegen houden, is een hele gevaarlijke. Wat wordt de volgende halte: paspoort mee als je van Obdam naar Enkhuizen wil fietsen?

Het is zo verleidelijk, dat populisme. En zo goedkoop.