Premium

Recensie: Haarlemmer Wilfred Takken debuteert met acht vertellingen over zijn rauwe stad in jaren 80

Recensie: Haarlemmer Wilfred Takken debuteert met acht vertellingen over zijn rauwe stad in jaren 80

’Haarlems Dodenboek’ heet de juist verschenen bundel met acht verhalen van NRC-journalist Wilfred Takken (53). Het is zijn debuut.

Die oudere punks keken sowieso op ons neer. (...) Als je ze alleen op straat aantrof, pakten ze je puntenbanden af. Dat waren leren armbanden en riemen met ijzeren spikes erop. Thuis mochten we ze niet dragen want ze gaven krassen op de leren bank.

De titel van de bundel verwijst naar het Tibetaanse Dodenboek, bestemd voor wie wordt ingeleid in het boeddhisme. Hij zal eerst moeten ’sterven’ om opnieuw geboren te kunnen worden. Lezing ervan leidde tot verlichting bij wie moest sterven.

Ongezouten

Je zou de fabelachtig goed geschreven verhalen van Takken een ongezouten eerbetoon kunnen noemen aan mensen die de ik-figuur kende, van wie sommigen op jonge leeftijd uit het leven zijn gerukt. De bundel besluit met de dood van de vader.

Anders dan de titel doet vermoeden barst de bundel van het leven. Het zijn dromen, drama’s, liefdes, vriendschappen. Toestanden in kraakpanden, straatgevechten. Snoeiharde feiten over een uitbundig leven met drank en drugs.

De verhalen gaan over acht Haarlemmers en spelen zich grotendeels af in de jaren 80. De periode van de groenjekkers, voor wie punkers bang waren in elkaar geslagen te worden. Takken schildert in rijke, niets verhullende taal over een rauwe stad.

Over een man die in een Haarlems café wordt neergeknald, als hij verhaal haalt bij iemand die zijn geliefde rottig bejegend heeft.

Het zijn geen literaire short stories met een klassieke opbouw. De schrijver koos een vertelvorm, waarbinnen autobiografische elementen hun weg vinden. De vorm is grofweg: aangekondigde dood, levensverhaal, dood.

Vertelkunst

Navraag bij de schrijver leert dat de bundel echte personen en hun lotgevallen beschrijft, zij het in een fictieve setting en onder andere namen. Het is verbluffend dat Wilfred Takken de verhalen in slechts enkele maanden tijd neerschreef. Zijn ervaring als schrijvend journalist hielp daarbij. Reporters werken vaker met scherpe deadlines. Maar dit is regelrechte vertelkunst.

Uitgave

Haarlems Dodenboek, Wilfred Takken, uitgeverij Schaep14, 112 pp, ISBN 9789082947038, winkelprijs 15 euro. Presentatie boek en interview door Michel Krielaars op 21 november bij De Vries Van Stockum.