Premium

Purmerenders vrijgesproken van inbraak en heling

Purmerenders vrijgesproken van inbraak en heling
Purmerend

De politierechter in Alkmaar sprak donderdag twee jonge Purmerenders vrij van een inbraak in hun woonplaats op 22 december 2017. Daarbij werden een laptop en sieraden gestolen uit een woning aan de Cairostraat.

Volgens de rechter is er ook geen bewijs voor heling van de gestolen laptop. De officier van justitie vond dat laatste wel bewezen en had een geldboete geëist van 600 euro tegen de twee mannen.

Geen bewijs

De Purmerenders van 20 en 22 jaar oud kwamen niet bij de zitting opdagen, maar lieten hun advocaat Johan Mühren namens hen het woord voeren. Die vond dat er totaal geen bewijs was dat het tweetal schuldig was aan de inbraak en ook niet aan de heling.

De officier zei dat hij bewezen vond dat het tweetal de laptop had verkocht via Marktplaats aan een inwoner van Alphen aan den Rijn. Dat deed hij op grond van gegevens aan de mobiele telefoons van het tweetal. „Ze konden weten dat het om een gestolen laptop ging”, aldus de officier.

Telefoons

Maar volgens advocaat Mühren klopt dat niet. „Die telefoons zijn op geen moment op de bewuste dag van die verkoop samen in Alphen aan den Rijn geweest.”

Ook de rechter vond de feiten niet bewezen. Zij zag er ook onvoldoende bewijs voor dat de Purmerenders samen in Alphen de gestolen laptop hadden verkocht. „Daarom spreek ik beide verdachten hiervan vrij.”