Astana-uit is voor AZ een wandeling in het park: 0-5 [video]

Noersoeltan

De bomen, de bankjes en de blauwe lucht ontbraken. Toch had de wedstrijd tegen FC Astana donderdagavond voor AZ alles weg van een wandeling in het park.

De ontspanning die er ’s middags was geweest tijdens het sneeuwballen gooien in het centrum van de stad, was er ’s avonds op het veld net zo. Harde duels waren niet nodig, maximale scherpte evenmin. AZ kon zich een matige eerste helft permitteren om toch bijzonder gemakkelijk en met ruime cijfers te winnen. Pas bij 0-5 kwam er voor de Kazachen een einde aan de lijdensweg.

Kansen in eigen hand

Daarmee staat AZ er nu goed voor in groep L en heeft het de kansen op plaatsing voor de knockoutfase in eigen hand. Het heeft nu acht punten uit vier wedstrijden en kan later op de donderdagavond rustig afwachten wat de andere twee tegenstander Manchester United en Partizan Belgrado doen in hun onderlinge wedstrijd. Of AZ iets van die wedstrijd meekrijgt is overigens maar de vraag, want de selectie vliegt al snel na de wedstrijd in Astana terug.

Lachertje

De eerste helft in Noersoeltan was nog niet eens afgelopen toen een speler van Astana al eventjes uit wanhoop zijn hoofd in zijn shirt verborg. Weer was een aanval op niets uitgelopen. Astana baalde ervan dat het na de 6-0 in Den Haag een beetje werd beschouwd als het lachertje van groep L, maar wat het nu in op het eigen kunstgrasveld liet zien was niet veel beter dan in het vorige duel.

In de eerste helft ging het nog wel (0-1), maar in de tweede helft was het een gênante vertoning van de steeds apathischer spelende thuisploeg. Kinderlijk eenvoudig liep AZ uit naar 0-5.

AZ speelde voor rust bepaald niet zijn beste spel, maar dat hoefde ook niet. Van FC Astana had het weinig te duchten. Voorin missen de Kazachen finesse en achterin ontbreekt het ze aan nog veel meer. Zo liet centrale verdediger Jevgeni Postnikov zich bij de 0-1 simpel foppen door Myron Boadu. De spits liep binnendoor, had vervolgens de ruimte en schoot koel raak.

Kansen

Dat was na een half uurtje spelen en AZ had toen, ondanks het weinig overtuigende spel, al de nodige kansen gehad. De missers deden er niet toe. Na rust kwamen de goals alsnog in hoog tempo. Binnen een kwartier in de tweede helft tilden Fredrik Midtsjø (van richting veranderd schot) en Oussama Idrissi (intikker na een fraaie aanval via Calvin Stengs en Boadu) de voorsprong naar 0-3.

Daarmee werd FC Astana voor de tweede keer vernederd. Van de belofte zich dit keer beter te verweren tegen AZ, was niets terechtgekomen. Via Pantelis Hatzidiakos (snoeihard schot) en opnieuw Boadu (intikker na een enorme blunder in de verdediging van Astana) werd het 0-5.

FC Astana-AZ 0-5

29. Boadu 1-0, 52. Midtsjø 2-0, 57. Idrissi 3-0, 76. Hatzidiakos 0-4, 77. Boadu 0-5.

FC Astana: Eric; Rukavina, Postnikov, Logvinenko, Shomko; Beysebekov (74. Muzhikov), Maevski, Pertsukh, Rotariu (71. Murtazayev); Tomasov, Knizjnitsjenko.

AZ: Bizot; Svensson (61. Sugawara), Hatzidiakos, Wuytens, Wijndal; Midtsjø (67. Clasie), De Wit, Koopmeiners; Stengs (77. Aboukhlal), Boadu, Idrissi.

Net binnen