Premium

Column Richard Kemper: 36 seconden

Column Richard Kemper: 36 seconden

Mijn zoon staakt deze week. Heeft-ie geleerd op school. Het is geen grimmige toestand hoor, integendeel.

Hij zingt leuke liedjes, heeft een schattig petje op en houdt de moed erin. Ook draagt-ie trots een spandoek door het huis: ’Het leven van een puber is gewoon luguber!’ Wat-ie er precies mee bedoelt geen idee, maar het rijmt en dan ben je al een heel eind in spandoekenland. Heeft-ie ook geleerd van zijn docenten.

Bij de beelden van de lerarenstaking was ik even in de war. Was dit de buiteneditie van de Margriet Winterfair? Waren er spontane pop-upconcerten van Nick & Simon? Werd er gefluisterd dat Bradley Cooper een Nederlandse vrouw zocht en op dating-bezoek was? Als er een ding is dat de suikerzoete staking afgelopen week blootlegde was het wel het schrijnende tekort aan mannelijke leraren. Je moest beter naar mannen zoeken in de stakende menigte dan naar een VVD’er die langzamer wil rijden.

Bijna 90 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs is vrouw en met één keer googelen lees je in allerlei onderzoeken dat dit voor de ontwikkeling van onze jongetjes funest is. Sterker nog, die lopen inmiddels zwaar achter op meisjes in de klas. Al het jongetjesgedrag wordt met de beste bedoelingen de kop ingedrukt. Van juffen moet je vooral lief zijn, stil zitten en samenwerken. Maar dat willen jongetjes helemaal niet. Jongetjes willen van papier en spuug een bal kneden, die tegen het plafond gooien en kijken hoe lang ie blijft hangen! Noemt u dit seksistisch? Is het ook. Voor die jongetjes in groep 1 tot en met 8!

Enfin, eerst maar eens het lerarentekort an sich oplossen. Het lijkt mij eerlijk gezegd een ’no brainer’. Er zijn gewoon meer mensen nodig. Op dit moment hebben we 3500 leraren tekort, over enkele jaren 11.000. Ik snap eigenlijk niet hoe je hierover kan discussiëren? Of willen we straks gewoon elke dag onze kinderen ’gezellig’ thuis?

Vraag even hoeveel puberouders dat een goed idee vinden? De staking mag van mij echt veel harder in plaats van dit zalvende toontje waarin Slob eerst een compliment krijgt voor zijn goede intenties. Goede intenties mijn reedt! (Dat krijg je dus met te weinig scholing) Gooi gewoon een paar weken de boel op slot, net zolang tot er geld bij komt.

En waarom moeten leraren staken voor ònze kinderen? Ouders moeten zelf de straat op! Waar we het geld voor het onderwijs vandaan halen? Ehhhh... o wacht, we haalden vorig jaar met z’n allen 11.348.000.000 euro meer op dan we uitgaven! Volgende no brainer: de maximumsnelheid. Ik hoor iedereen nu al weken zeiken over hoe zielig het is voor de boeren en de bouwers dat ze niet door kunnen vanwege stikstofgedoe. We kunnen dat NU in één keer oplossen door de maximumsnelheid, desnoods tijdelijk, op 100 km/u te zetten.

Dat is schoner, veiliger, leidt tot minder files, minder ongelukken en het reistijdverlies is gemiddeld… 1 procent! Dat betekent dat je met een uur rijden voor de boeg straks 36 seconden eerder van huis moet. 36 seconden! Dat zijn een paar druppels wc-bezoek, maar die zijn in dat uur reistijd echt wel opgedroogd. 36 seconden is de tijd dat een spuugbal aan het plafond blijft hangen. Hoe ik dat weet? Ik had vroeger een meester. Wat is nou 36 seconden om Nederland weer aan de gang te helpen? Oké, dan heb je een keer geen ochtendseks (en dan neem ik het ruim). Voor de boeren en de bouwers! Mijn vrouw was meteen voor. Nu u nog!