Premium

Over de Tong, recensie Azië in Hoorn: Heel Chinees

Over de Tong, recensie Azië in Hoorn: Heel Chinees
Restaurant Azië in Hoorn.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

Onder het motto ’proeven doe je met al je zintuigen’ bezoekt Anna een restaurant. In Over de Tong vertelt zij over haar ervaringen. Vandaag: Azië in Hoorn.

We zijn een beetje ’Chinees-moe’, als we de cijfers moeten geloven die dit najaar naar buiten werden gebracht. De afgelopen tien jaar verdwenen er 250 Chinese restaurants. Fotograaf Mark van Wonderen viel het al eerder op dat de traditionele Chinees uit het straatbeeld aan het verdwijnen is en vereeuwigde vorig jaar in zijn boek ’Chin.Ind.Spec.Rest.’ zo’n 1100 Chinees-Indische eetgelegenheden. Deze maand verschijnt het boek in een herziene editie.

Het concept ’veel voor weinig’ spreekt de Nederlander aan en dat vond men in de jaren 70 bij de Chinees. Maar wil je veel voor weinig, dan heb je tegenwoordig legio mogelijkheden. Want van iedere keuken is er wel een ’all you can eat’. Sowieso is het aanbod ’buitenlandse keukens’ de afgelopen jaren enorm gestegen en dat maakt ook dat we minder vaak voor de Chinees kiezen.

Toch zijn er ook plaatsen waar nog heel wat van die Chinese restaurants te vinden zijn. Van Wonderen telde er zes in Hoorn. Een daarvan is Azië en dat is zo Chinees als Chinees maar zijn kan. Hier vind je lampionnen, gouden gordijnen, een vitrine met Chinees porselein, veel rood en een zeer rijk gedecoreerd plafond dat doet suggereren in een Oosters paleis te gaan dineren.

De kaart is ook heel Chinees met veel menu’s, veel rijsttafels en heel veel gerechten, die ook heel Chinees allemaal genummerd zijn. Maar Chun Wing Sit en Hong Lin hebben ook een speciaal menu voor gasten die openstaan voor ’noviteiten’. Dan kies je voor het ’Fine Eastern Restaurants menu’: een Chinees haute cuisine verrassingsmenu.

Kroket

Dat maakt natuurlijk nieuwsgierig en tegelijkertijd de keuze ook makkelijk. Dicht dus die kaart, die alleen al 60(!) hoofdgerechten telt, maar ook patat, kroket en frikandel... Voor wie er geen Chinees lust(?).

Nee, ik ga voor de fijne Oosterse keuken die Azië aanbeveelt. Qua presentatie scoort Azië met het eerste gerechtje meteen punten. De drie kleine in deeg verpakte hapjes ogen elegant. Het verschil zit in de smaak. Zo is er een gevuld met wijting, een vis met een lekkere stevige bite. Het andere met ossenhaas is mild gekruid. Beide hebben ook zo’n flinterdun knapperig deeglaagje. Het derde, waarin een gamba verstopt zit, is wat minder krokant door iets te hard deeg.

Over de Tong, recensie Azië in Hoorn: Heel Chinees

Umami

Na deze wat luxere snacks volgt een gerechtje met meer stijl. Hier gaat het om verfijning en subtiele smaken die samensmelten. Er is een vlezige, zoete garnaal en een coquille met een stevige buitenzijde maar een malse binnenkant. En dan is er die zwarte bonensaus als begeleider, met daarin een hint van Spaanse peper. Die saus zit boordevol umami en dat geeft een bijzondere smaakexplosie.

Voor de hoofddis komen er heel Chinees rechauds op tafel. Geen haute cuisine op het bord, maar wel schalen met kip, eend en Chinese nasi met garnaal, doperwten en ei. Om met dat laatste te beginnen: niet te overheersend en dus een goede begeleider.

De kip is krokant gebakken, maar is nog wel sappig en wordt gepresenteerd in een licht pikante saus waarin het zoet zich wat te veel opdringt.

De eend daarentegen heeft ook iets zoets, maar de licht gekruide sojasaus wordt gekenmerkt door een hartig karakter. Het smaakt allemaal wel, maar het is ook allemaal typisch Chinees. Dat wil zeggen: je wordt nou niet bepaald verrast met ’noviteiten’.

Het dessert is al helemaal niet verrassend, maar eigenlijk teleurstellend. Een plaatje op het bord, maar de witte chocolade met framboos zijn vooral mierzoet, net als het vanille-ijs en dan wordt het ook nog afgemaakt met slappe slagroom uit een spuitbus. Er is niets Chinees aan.

Dwarsdoorsnede

Op de versheid en de kwaliteit van de ingrediënten is niets af te dingen, maar ik heb nu het idee een dwarsdoorsnede van de kaart voorgeschoteld te hebben gekregen. In ieder geval niet wat ik had verwacht van een Fine Eastern Restaurant menu, waarmee restaurants die zijn aangesloten bij de organisatie ’Fine Eastern Restaurants’ zich willen onderscheiden en waarbij vernieuwing en verfijning hoog in het vaandel staan.

Azië verrast niet met culinaire creaties, maar is wel heel verrassend Chinees.

Menu

(Fine Eastern Restaurants menu; 4 gangen 38 euro)

Voorgerecht

Wijting, ossenhaas, gamba

Tussengerecht

Garnaal, coquille, zwarte

bonensaus

Hoofdgerecht

Nasi, krokante kip, eend

Dessert

Witte chocolade, framboos,

vanille-ijs

Beoordeling

7

Over de tong

Restaurant Azië, Veemarkt 49, Hoorn, tel. 0229-218555. www.azie-hoorn.nl