Premium

Leerlingen hebben zware kluif aan Bach in Monnickendam

Leerlingen hebben zware kluif aan Bach in Monnickendam
Het geduld van het jonge gastkoor wordt tijdens het concert ’Bach in Monnickendam’ op de proef gesteld.
© Foto Wim Egas
Monnickendam

Wim Dijkstra, organist van de Grote Kerk ging de afgelopen weken op scholen langs om te vertellen over Bach. Zondag brachten leerlingen hun kennis in de praktijk tijdens het concert ’Bach in Monnickendam’ in de Grote Kerk.

Johann Sebastian Bach was niet alleen componist, vanaf 1722 was hij ook onderwijzer op de jongensschool in Leipzig, waar leerlingen de sopraan en altpartijen van zijn cantates zongen. Voor Wim Dijkstra aanleiding om jongens en meisjes van de Monnickendamse basisscholen De Blauwe Ster en De Binnendijk als gastkoor aan te trekken voor het concert ’Bach in Monnickendam’.

Zangers van het professionele kamerkoor PA’dam & Friends, het Nicolaas Consort en dirigent Maria van Nieukerken staan de talentjes in de dop terzijde.

Het concert wordt vooraf gegaan door een ontspannen introductie, waarbij Van Nieukerken zich ontpopt als flamboyant docent. Ze betrekt de leerlingen bij tekst en uitleg over instrumenten en geeft ze zelfs de kans hun keeltjes te smeren.

Geheel verscholen achter het kerkorgel verzorgt Dijkstra met een solo-optreden de opening van het zondagmiddagconcert. Met de klanken uit de beroemde Toccate en Fuga in d-Moll staat ’Bach in Monnickendam’ meteen als een huis. De overgang naar de gospel ’I can tell the world’, uitgevoerd door het kamerkoor a capella is weliswaar groot, tekst en uitleg van Van Nieukerken zorgen alsnog voor een vloeiende doorstroming. Terwijl de leerlingen uit volle borst hun steentje bijdragen met Bachs’ Cantate 167: ’Sei Lob und Preis mit Ehren’, klinken zacht op de achtergrond de stemmen van de professionele koorleden.

Het geduld van de jonge concertdeelnemers wordt tijdens het concert wel op de proef gesteld. Het vergt uiterste concentratie om te luisteren naar de violisten Elisabeth IngenHousz en Kim White (Uccellini: Aria sopra la Bergamasca), mezzosopraan Emilie Wijers (Telemann: Schau nach Sodom nicht zurücke) en sopraan Marjolein Kolkert (Handel: Samson) en het begin van het sluitstuk, Bachs’ Cantate 167: Ihr Menschen rühmet Gottes Liebe.

Na mooi uitgevoerde aria’s en recitatieven door Marjolein Kolkert, Annette Stalings, Leonore Engelbrecht en Coert van den Berg nemen de leerlingen hun plaats op het altaar weer in. Het concert wordt voltallig, door het jeugdige gastkoor, PA’dam en het Nicolaas Consort stijlvol afgesloten met de cantate ’Sei Lob und Preis mit Ehren’.