Premium

’Samen op weg naar beter leven’

’Samen op weg naar beter leven’
Ivonne van Leeuwen-Winter: ’Ik ben een zorgverlener die ook van cliënten inzet en openheid vraagt.’
© Foto Ronald Goedheer

Jarenlang werkte Ivonne van Leeuwen-Winter (51) uit Beverwijk als administratieve kracht bij bouwgerelateerde bedrijven. Leuk werk, veel lol met collega’s. Door schouderklachten kwam ze in aanraking met voetreflex. Dat veranderde haar wereld ingrijpend; ze switchte van administratie naar gezondheidszorg.

SERIE | Carrièreswitch

Ik was onder de indruk van wat de therapeut voor mij kon betekenen. Ik meldde me aan voor een zesdaagse cursus in Castricum. De cursusleidster raadde me aan om door te gaan en zo kwam ik bij de School voor Voetreflexologie in Alkmaar. Tijdens die tweejarige opleiding liep ik een dubbele nekhernia op. Ik moest de lessen achterover liggend in een stoel volgen. Door de recessie werd ik door het bedrijf waar ik werkte van de administratie naar het magazijn overgeplaatst. Gelukkig kon ik de opleiding voltooien. In 2014 begon ik met een praktijk aan huis: Livon lichaamstherapie. Eerst op de tafel met tuinkussens. Daarna in een tuinstoel en vervolgens in de voormalige babykamer boven.

Massage

Cliënten vroegen of ik ook lichaamsmassages wilde geven. Ik heb echter niet veel met welnessmassage om je even prettig te voelen. Ik wilde dieper gaan. Op internet werd ik geraakt door informatie over de holistische benadering van aandoeningen en ongemakken. Zo belandde ik op de opleiding van Positive Touch in Brummen. Het holisme heeft als uitgangspunt ’heel de mens’. Niet alleen het fysieke speelt een rol, ook draait het om mentale en energetische factoren. Veel lichamelijke klachten gaan verder dan wat zich aan de oppervlakte manifesteert. Cliënten kunnen vastlopen bij zorgverleners omdat de angel blijft zitten.

De diepte in

Ik wilde zoals gezegd letterlijk en figuurlijk meer de diepte in. Tijdens de massage kijk ik met de cliënt naar waar hij of zij in het leven tegenaan- en misschien in vastloopt. Bijvoorbeeld naar aangeleerd gedrag dat hij graag veranderd ziet. Ik begeleid het proces waarin het onbewuste wordt getransformeerd naar het bewuste. Niet meer leven als een marionet, maar juist meer ruimte en inzicht scheppen voor eigen lichaam en bewustzijn.

Dat onbewuste kan teruggaan tot de periode van vóór de geboorte. Is iemand verwekt uit liefde of na een verkrachting? Een zwangerschap kan iemands leven beïnvloeden. Door diepgaande gesprekken bouw ik met de cliënt een vertrouwensband op. Drie jaar geleden verscheen een fraaie praktijkruimte in onze achtertuin. Veel beter dan een behandelplek in huis, waar werk en privé in elkaar overliepen.

Paniekaanval

Ik volg nu de opleiding voor holistische lichaamstherapie, die ik bijna heb afgerond. De drukte in de praktijk nam toe. En in combinatie met mijn werk, mijn gezin en sociale leven kreeg ik te maken met een paniekaanval. Op een vrijdagavond barstte ik uit in huilen. De maandag erna zegde ik mijn baan op, mijn man viel steil achterover. Ik gaf in één klap veel zekerheid op. Maar ik heb geen tel spijt gehad. Sinds vorig jaar bied ik ook zwangerschapsvoetreflexologie aan. En om mijn behandeling vergoed te krijgen door zorgverzekeraars haalde ik de Medische Basiskennis conform PLATO-eisen. Bij twee beroepsverenigingen sta ik ingeschreven als paramedisch natuurgeneeskundige.

Openheid

Ik ben een zorgverlener die van de cliënt inzet en openheid vraagt. Hij of zij moet bereid zijn eerlijk naar zichzelf te kijken. Samen werken we naar het beste resultaat. Sommige mensen zijn erg gesloten. Dan vraag ik waarom ze zichzelf opsluiten. En zeg dat ze zich te kort doen. Soms zijn zaken diep weggestopt. Door middel van massage probeer ik dergelijke inzichten naar boven te halen of trauma’s te verwerken. Ik krijg ook mensen die met kanker te maken hebben of te maken hebben gehad. Patiënten en ook familieleden. Zij kampen met angsten, onzekerheden, zien op tegen de dood. Genezen kan ik niet, maar met behulp van technieken wél meer rust geven.

Strandhuisje

In de zomer geef ik enkele dagen voetreflexbehandelingen in ons strandhuisje in Wijk aan Zee. Voor sommige mensen is die ambiance laagdrempeliger dan mijn praktijk aan huis. Mijn leven is ingrijpend veranderd. Soms mis ik oud-collega’s. Maar er staat zoveel positiefs tegenover. Ik run mijn eigen toko, kan mijn leven zelf invullen. Dat is een grote rijkdom.