Van verschillende pillen is helemaal niet bekend waar ze in het lichaam terechtkomen

Een kijkje bij de deeltjesversneller in de beveiligde bunker van het nieuwe Imaging Center van het Amsterdam UMC.
© Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen
Amsterdam

Komt een duur medicijn tegen prostaatkanker wel bij de tumor terecht of belandt het in de lever of hersenen? Van verschillende geneesmiddelen is niet bekend wat het resultaat na gebruik is. Artsen en onderzoekers van het nieuwe Imaging Center van het Amsterdam UMC brengen de werking van medicijnen in het lichaam precies in beeld.

,,We kunnen nauwkeurig zien of medicijnen op de juiste plek in het lichaam terechtkomen en of de behandeling werkt”, zegt Guus van Dongen, hoogleraar medische beeldvorming bij Amsterdam UMC.

,,Slaat de therapie niet aan dan kan de arts in een vroeg stadium besluiten de behandeling te stoppen en overgaan op een andere behandeling. Deze nieuwe mogelijkheden leiden tot een efficiëntere ontwikkeling en efficiënter gebruik van medicijnen en dat bespaart kosten.”

Dit is ook beter voor de patiënt, die niet meer last krijgt van bijwerkingen van een niet-werkend medicijn. ,,We weten steeds meer van ziekten”, zegt Van Dongen. ,,Maar wat die medicijnen echt in het lichaam doen, daar hebben we geen flauw benul van.”

Morgen is de officiële opening van het Imaging Center aan de Zuidas. Klinische zorg, onderzoek én het ontwikkelen en bereiden van medicijnen samen onder een dak. ,,Dat is uniek in de wereld”, zegt initiatiefnemer Van Dongen.

Winst

Voor patiënten met kanker, hersenaandoeningen of hart- en vaatziekten levert het grote winst op. ,,Door op één plek te zijn, kunnen we sneller een diagnose stellen en kijken welke behandeling het beste is. En met zo’n mooi centrum zijn we aantrekkelijk voor toponderzoekers uit heel Europa.”

Lees ook: Imaging Center laat zien of medicijnen echt werken

Natuurlijk is het slikken voor een farmaceutisch bedrijf als blijkt dat een medicijn waarin miljoenen zijn geïnvesteerd bij bepaalde patiënten toch niet werkt, beseft Van Dongen. ,,Maar uiteindelijk hebben zij er ook baat bij om te weten of een medicijn efficiënt is.” Internationale farmaceutische ondernemingen laten inmiddels hun nieuwste geneesmiddelen testen bij Van Dongen en collega’s.

Betonnen bunkers

Het centrum voor medische beeldvorming staat vol met de nieuwste MRI’s, CT’s en PET-scanners en optische apparatuur om ziektes op te sporen. In beveiligde betonnen bunkers in de kelder produceert het bedrijf BV Cyclotron ’medische isotopen’ en ’tracers’.

De medische isotopen worden gemaakt in de deeltjesversneller (cyclotron). ,,Door ze te koppelen aan een medicijn wordt deze licht radioactief en ontstaat er een ’tracer’.” Met scanapparatuur is te volgen of het betreffende medicijn op de juiste plek komt. Bovendien kun je met medische isotopen kankercellen in beeld brengen. ,,Wij zijn niet afhankelijk van de kernreactor in Petten.”

Net binnen