Premium

Doodvonnis voor Romuald aan de Noordervaart. De instortende stolp wordt aan zijn lot overgelaten

Doodvonnis voor Romuald aan de Noordervaart. De instortende stolp wordt aan zijn lot overgelaten
De vervallen stolp langs de Noordervaart.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Stompetoren

Het einde is onafwendbaar geworden. Romuald wordt aan z’n lot overgelaten.

De stolp lijkt binnenste buiten te keren. De balken, het raamkozijn en de dakpannen trekken naar binnen alsof ze opgeslurpt worden. De oude boerderij die op instorten staat bij de Omval langs de Noordervaart richting Stompetoren begeeft zich op het randje van de afgrond.

Het is kwestie van tijd tot hij volledig instort. Er wordt voorlopig niet naar omgekeken. „Het project ligt onder aan mijn stapel”, zegt ontwikkelaar Cliff Hoogerwerf namens eigenaar Dreef Beheer.

Dreef Beheer dacht in zee te kunnen gaan met tractorfabrikant John Deere om het gebied van de stolp te herontwikkelen. Maar John Deere, die al een vestiging heeft in Uitgeest, heeft de stekker uit het plan getrokken. Hoogerwerf: „Het was het idee, maar het is allemaal veranderd. John Deere heeft op dit moment daar niet de ambities, heeft die aangegeven.”

Afgestoft

Het was een oud plan dat afgestoft was afgelopen jaar. Jaren geleden was er een eerdere mislukte poging.

Eerder dit jaar besloot Dreef Beheer weer eens naar de stolp te kijken en ging om de tafel met de gemeente Alkmaar. Die zei: ’Kom maar met een plan’.

Nu de tractorfabrikant zich teruggetrokken heeft, is er even niets. „Er is even geen plan voor op de korte termijn. Over een tijdje weer even bezien.” Het zal richting sloop of nieuwbouw gaan, zegt Hoogerwerf.

Het is niet ondenkbaar dat de stolp in de tussentijd bezwijkt. Stichting Vrienden van de Stolp sprak al eerder zorgen uit. Slecht weer is funest voor de houten balkenconstructie, ook wel het vierkant genoemd, die het gebouw overeind houdt. Dat gaf de stichting een winter geleden al aan, nu is de volgende al in aantocht.

Hoogerwerf haalt de schouders op. „Fraai is natuurlijk anders.” Hij denkt niet dat er reden is voor zorg verder. In een stad is er vaak regelgeving bij instortende gebouwen. Het kan voor gevaar zorgen. Bij de stolp Romuald is er niets in de directe omgeving. „Er kan niemand komen.”

Romuald is een oude typisch sobere Noord-Hollandse stolp. Kenmerkend is de uitbouw, die geeft de stolp een dubbele vierkant.

Waar hij zijn naam aan dankt is onbekend. Wel bekend is dat hij als melkveehouderij begon in 1900. Hij was eigendom van de Oosterbeekse familie Schade die vele Noord-Hollandse boerderijen bezat.

Verkocht

Van 1925 tot 1937 was Cornelis van Wees de pachter. In zijn laatste jaar op de boerderij overleed mevrouw Schade-Diekman. De boerderij is toen verkocht.

Toen een herinrichting volgde van het omliggende gebied, werd bloementeelt de hoofdzaak van de boerderij.

De stolp was daarna nog even een hotel voor werknemers die van ver moesten komen.