Debutante Bo Ummels met bloedende tenen naar Nederlandse titel op de marathon

Bo Ummels passeert, met bebloede schoenen, moegestreden de finish.© Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Marco Knippen
Amsterdam

Bij de Amsterdam Marathon gingen Abdi Nageeye en Bo Ummels zondag het gevecht met zichzelf aan. De een kreeg meer loon naar werken dan de ander.

De geest won het bij Bo Ummels gisteren van het lichaam. Wilskracht pareerde het fysieke ongemak. Die volharding vertaalde zich in een glansrijk debuut op de marathon. Want met een tijd van 2.32,34 uur bewees de 26-jarige import-Castricumse dat zij voor de klassieke afstand geschapen lijkt. Ook al was het verschil met een andere nieuwkomer, de Ethiopische winnares Degitu Azimeraw die in een parcoursrecord van 2.19,26 zegevierde, veelzeggend.

Het schoeisel symboliseerde het felle gevecht dat Ummels gisteren met haar voeten had geleverd. De witte kleur was bij de finish rood uitgeslagen, als gevolg van twee bloedende tenen aan beide voeten. Maar de pijn werd verdoofd door de euforie van haar optreden, dat met een Nederlandse titel werd omlijst.

De trance waarin de 42 kilometer en 195 meter waren afgelegd, illustreerde de gulzigheid waarmee zij zich op het voor haar onbekende avontuur had gestort. Sinds het besluit vorig jaar april om het vizier op de marathon te gaan richten, was ze niet aan het twijfelen geslagen. Integendeel.

Minutieus had Ummels zich op haar vuurdoop voorbereid. Ze verslond de vele kilometers die vereist waren en genoot van die opgeschroefde omvang. Hoe langer de duurlopen, hoe meer ze zich in haar element voelde. En hoe dichter ze bij de dag van de waarheid kwam, hoe nadrukkelijker in vorm ze raakte.

Met persoonlijke records op zowel de tien Engelse mijl (56,29 minuten) als de halve marathon (1.12,38 uur) rondde ze de laatste preparatie af. Die tijden gaven haar coach Guido Hartensveld de bevestiging dat een score van iets boven de twee uur en 32 minuten een reëel vertrekpunt was. Ummels kreeg van hem dan ook als opdracht mee om halverwege in 1,16 uur door te komen, een gewaagde opdracht waaraan ze zich met precisie hield.

Niets verstoorde de cadans van Ummels, zelfs de losgescheurde nagels niet die zich al na vijftien kilometer tot kwelgeest ontpopten. Het tempo bleef vlak en het verval was verwaarloosbaar, tot aan de streep. ,,Wat een sterke kop heeft ze toch’’, complimenteerde Hartensveld haar na afloop.

Niet alleen bij haar coach oogstte ze bewondering. Tweelingzus Britt, degene die na afloop om de nek werd gevlogen, toonde zich al net zo trots. Het meest intens genoot niettemin de hoofdrolspeelster zelf, die zich op de Nederlandse ranglijst aller tijden vanuit het niets op de dertiende plek nestelde. ,,Ik voel nu nóg meer liefde voor de marathon.’’

Die hartstocht verleidde haar tot een toespeling op de Olympische Spelen komende zomer. ,,Vier minuten sneller, dat moet kunnen toch?’’, zei de introverte hardloopster die plots vol zelfverzekerdheid de wereld inkeek.

Lees ook: Kwetsbare hamstring boezemt Abdi Nageeye angst in

© Foto ANP

Net binnen