Premium

Roze Loperdag zet lhbti op de kaart in Zaanstad

Karen Valentijn (Saenden), wethouder Rita Noordzij, Marijke van Viegen (Erasmushuis) Manon Linschoten (Roze 50+ en Frankie Vos (Zaanse Regenboog).
© Foto Wim Egas
Zaandam

In zorgcentrum Saenden vond donderdagmiddag de Eerste Zaanse Roze Loperdag plaats. Doel: de Zaanse zorg- en welzijnshuizen roze kleuren, lhbti-vriendelijk. Ofwel: Uitbreiding van het aantal tehuizen met het predicaat “Roze Loper’. Zorgcentrum Saenden en het Erasmushuis zijn al om.

Een Roze Loper verdient een instelling als de homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (lhbti’ers) in het huis zich veilig en gezien voelen. Manon Linschoten van het certificerende Roze 50+: „Die Roze Loper krijg je niet zomaar. Bewoners moeten zonder gêne kunnen uitkomen voor hun geaardheid. Ik heb weleens van een instelling te horen gekregen: ’wij hebben helemaal geen homo’s of lesbiennes onder onze bewoners’. Dan is er eigenlijk al een probleem, want zeker bij een grotere instelling is dat natuurlijk wel het geval. Soms is er sprake van onwetendheid. Dan vraagt men bij de intake aan een weduwe wanneer haar man is overleden. Terwijl dat natuurlijk net zo goed een vrouw kan zijn.”