Daan Rienstra met RKC tegen Ajax: ’Het is alleen maar leuk om tegen dit soort voetballers te spelen’

RKC-aanvoerder Daan Rienstra: ,,We scoren moeilijk en krijgen de goals te gemakkelijk tegen.’’
© Foto ANP/VI Images/Gerrit van Keulen
Waalwijk

Na slechts één punt in de eerste negen duels en al 29 tegengoals ontvangt hekkensluiter RKC zaterdag de nog ongeslagen koploper Ajax, dat deze competitie juist al 29 goals heeft gemaakt.

Het respect voor de Ajax-sterren is groot bij de RKC’ers, maar bang voor de individuele kwaliteiten van spelers als Dusan Tadic, Hakim Ziyech en Donny van de Beek zijn ze in Waalwijk niet. „Het is alleen maar leuk om tegen dit soort spelers te spelen. Om in het veld van dichtbij te zien wat zij doen”, vindt middenvelder Daan Rienstra.

Jullie hebben volop positieve kritieken gehad, maar slechts één puntje vergaard tot nu toe. Dat moet flink tegenvallen.

„De statistieken liegen niet. We spelen leuk voetbal, maar alleen maar leuk voetballen is niet genoeg om punten te pakken. Er zal dus wel wat moeten veranderen. We scoren moeilijk en krijgen de goals te gemakkelijk tegen. Maar voetballend ligt het dicht bij elkaar. Het is te hopen dat het ook een keer onze kant op valt.”

Hoe moet je overleven tegen een tegenstander als Ajax, die in de Champions League heeft laten zien een heel hoog niveau te kunnen halen?

„We zullen bij elkaar moeten blijven en elkaar moeten helpen. Als we met 1-0 achter komen, moeten we niet de koppies laten hangen maar er voor blijven gaan. In zo’n wedstrijd mag je elkaar niet laten vallen.”

Je hebt een verleden bij Ajax. Speelt dat nog een rol voor jou?

„Zeker, ik heb zeven jaar in de jeugd van Ajax gespeeld. Ik ken Joël Veltman en Quincy Promes vanuit die periode. Met hen heb ik vroeger samengespeeld. Het is leuk om die jongens weer te zien. Met name Joël ken ik goed. Met hem heb ik al die zeven jaar gespeeld en hij komt uit Beverwijk en ik uit Heemskerk. Als we elkaar zien, praten we altijd even bij. Quincy ging toen na een paar jaar weg, maar hij heeft het uiteindelijk heel goed gedaan.”

Je hebt het niet gered bij Ajax. Hoe is het jou daarna vergaan?

„Ik heb mijn eigen route gevolgd via hobbels en dalen. Na mijn periode bij de Ajax-jeugd heb ik nog een jaartje in de Feyenoord-jeugd gespeeld. Daarna ben ik gestopt en uiteindelijk via de amateurs van ADO’20 in Heemskerk toch weer in het profvoetbal bij Heracles terechtgekomen. Vanuit Heracles ben ik naar RKC gegaan en nu dan in de eredivisie.”

Hoe jammer is het dat de broertjes Rienstra-confrontaties er dit seizoen niet in zitten?

„Het was natuurlijk heel leuk geweest als we tegen elkaar hadden kunnen spelen in de eredivisie. We hebben elkaar wel vorig seizoen in de KNVB-beker getroffen bij Willem II-RKC. Maar dit was voor Ben het moment om een buitenlands avontuur aan te gaan. We facetimen elke dag en hij heeft het goed naar zijn zin in Turkije bij Kayserispor.”

Er zal ongetwijfeld veel animo van familie en vrienden uit Noord-Holland zijn. Heb je veel extra aanloop zaterdag?

„Ik heb inderdaad heel wat kaarten bijbesteld, bovenop de vijf die ik normaal al krijg. En het hadden er nog veel meer kunnen zijn. Ineens word je dan ook weer gebeld door vrienden van wie je normaal niks hoort, die willen dan ook weer komen kijken. Dan denk ik: ’vorig jaar bij Helmond Sport-thuis heb ik jullie niet gezien en nu is het Ajax-thuis en kennen jullie mij weer. Doe maar even niet’.”

Net binnen