Negentienjarige anorexiapatiënte al 1,5 jaar vastgebonden in bed met dwangvoeding [video]

Hilversum

Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al 1,5 jaar 24 uur per dag vastgebonden in bed. Het meisje wordt met sondevoeding in leven gehouden en is een gevaar voor zichzelf.

In een smartphone-filmpje dat ze naar het tv-programma Zembla stuurde is te zien hoe ze met een ’Zweedse band’ rond haar middel, schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. „We hebben afgesproken haar naam en die van de kliniek niet te noemen”, zegt Zembla-verslaggever Hetty Nietsch.

„Ik vind het heel belangrijk dit aan de buitenwereld kenbaar te maken. Als je weet dat iemand al 1,5 jaar ligt vastgebonden, kun je toch niet wegkijken! Ik wil niemand beschuldigen. Hier zijn heel veel mensen bij betrokken. De meesten met de allerbeste bedoelingen.”

Glas slikken

Zembla onderzocht voor de extra lange uitzending van vanavond waarom anorexiapatiënten met complexe problemen zo moeilijk te behandelen zijn. De moeder van de 19-jarige vertelt dat de situatie rond haar dochter steeds onveiliger werd. „Ze begon zichzelf te snijden en glas te slikken.” Het vastbinden werd ’als een tijdelijke oplossing gezien’. „Maar nu is het uitgelopen op een periode van 1,5 jaar.”

Psycholoog Peer van der Helm van de Leidse Hogeschool spreekt van een ’totaal vastgelopen behandeling’.

„Het gaat vaak om meisjes die behalve anorexia ook nog aan andere problemen lijden en voor wie het heel moeilijk is een goede behandelplek te vinden.” Ook de moeder van het vastgebonden meisje ’heeft heel Nederland afgebeld’.

Slopen

Soms zijn patiënten zo suïcidaal dat hulpverleners er radeloos van worden. Van der Helm: „We zien soms dat één meisje in staat is om twee hele teams te slopen, allemaal in de ziektewet.”

Anorexia is de dodelijkste psychiatrische aandoening die jaarlijks 275 tot 550 levens eist. Van de 5600 anorexiapatiënten in Nederland herstelt 30 procent deels en 26 procent niet. In Zembla vertellen de vaders van de overleden Ira en Nora dat het in de eetklinieken met hun dochters van kwaad tot erger ging. „Het is de Champions League van het afvallen.” Een anorexiapatiënte over de onderlinge sfeer: „Als je wel at was je zwak.”

Getraumatiseerd

Meer meisjes in Nederland worden vastgebonden om sondevoeding te geven, ontdekte Zembla. Uit onderzoek van psycholoog Greta Noordenbos blijkt dat het toedienen van dwangvoeding suïcidaliteit in de hand kan werken. Noordenbos: „Het kind raakt getraumatiseerd door de negatieve zelfbeleving en doordat de controle wordt afgenomen.”

In de uitzending zegt Iris dat ze na jaren strijd tegen haar ziekte euthanasie nog als enige uitweg ziet. Ze krijgt toestemming. Minister Hugo de Jonge wil de anorexiazorg verbeteren. Een commissie komt deze maand met aanbevelingen.

’Gegijzeld door anorexia’ van Zembla, woensdagavond om 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Net binnen