Lichaam vermiste man uit Monnickendam gevonden

Vrijwilligers van hondenreddingsteam RHWW worden geïnstrueerd voordat de zoektocht in het Hemmeland kan beginnen.
© Foto Ella Tilgenkamp
Monnickendam

Het lichaam van de sinds zondag vermiste Monnickendammer Joop van Eck is maandag aan het einde van de middag gevonden in het bos van recreatiegebied Hemmeland. Dat bevestigt de politie die niet uitgaat van een misdrijf.

Het levenloze lichaam werd gevonden door een hond en het Veteranen Search Team, deelde de politie mede.

Lees ook: Joop van Eck vermist bij Monnickendam, bezorgde zoon vraagt om hulp

De zoon van de 65-jarige Monnickendammer, Bram van Eck, sloeg zondag alarm via Facebook nadat hij al enige tijd niets meer van zijn vader had vernomen. Zondagmiddag was hij gaan wandelen, maar hij kwam niet meer thuis.

Hij werd voor het laatst gezien om even na twee uur ’s middags op de Waterlandse Zeedijk ter hoogte van het Mirror Paviljoen. Volgens zoon Bram had zijn vader onlangs te horen gekregen dat hij lijdt aan lymfeklierkanker en had hij het daar erg moeilijk mee.

© Foto DNP.NU

Infrarood

Na de melding van de vermissing bij de politie werd zondagavond meteen een zoekactie op touw gezet in het Hemmeland waarbij onder meer een helikopter met infrarood camera werd ingezet en met boten werd gezocht op de Gouwzee. ,,We zijn meteen in actie gekomen omdat we ons grote zorgen maken om de gezondheid van de vermiste man’’, aldus woordvoerster José van Dijk van de politie.

Tevergeefs

De zoektocht van zondag was tevergeefs waarna deze maandagmiddag werd voortgezet. Bij het Mirror Paviljoen verzamelden zich rond één uur tientallen vrijwilligers na een oproep op Facebook van Bram van Eck om mee te zoeken.

© Foto DNP.NU

Politie, een speciaal reddingshondenteam, leden van het Veteranen Search Team en tientallen particuliere vrijwilligers hebben maandagmiddag urenlang gezocht. Dat gebeurde onder leiding van het Veteranen Search Team.

,,We zijn een groep medewerkers en voormalig medewerkers van hulpdiensten zoals Defensie, politie en ambulancediensten, die in opdracht van de politie wordt ingezet bij dit soort zoekacties’’, legt Robbert Miedema van het Veteranenteam uit.

© Foto DNP.NU

Uitgekamd

Recreatiegebied Hemmeland werd volledig uitgekamd en ook op en langs de Waterlandse Zeedijk en in andere delen van de regio Waterland werd gezocht naar sporen van Van Eck.

In drie groepen vertrokken de vrijwilligers in verschillende windstreken, nadat ze door Miedema waren geïnstrueerd: ,,Kijk goed in de bermen en vooral ook langs de waterkant. Als je iets ziet, loop er dan niet zelf op af, maar waarschuw je groepscommandant. Die staat in verbinding met de politie.’’

© Foto DNP.NU

Honden

Verderop in het Hemmeland waren vrijwilligers van de Reddings Honden Werkgroep Westervoort (RHWW) aan het zoeken met speciaal getrainde honden. Ook die organisatie wordt bij dit soort zoekacties veelvuldig ingeschakeld door de politie. ,,Onze dieren zijn gefocust op mensen die stil zitten of liggen’’, zegt één van de vrijwilligers. ,,Op mensen die gewoon voorbij lopen of op een andere manier bewegen, reageren ze niet.’’

De politie speurde onder meer te paard de Waterlandse Zeedijk tussen Monnickendam en de Nes af naar sporen van Van Eck.

Net binnen