Premium

Kinderen in de daklozenopvang zijn kwetsbaar, speciaal voor hen zijn er nu kinderboeken over het leven zoals zij dat hebben

Kinderen in de daklozenopvang zijn kwetsbaar, speciaal voor hen zijn er nu kinderboeken over het leven zoals zij dat hebben
Voordeurmedewerker De Jonge en trajectbegeleider Van Boxtel.
© Foto Leo Blank
Den Helder

Kinderen in de daklozenopvang zijn ontzettend kwetsbaar. Meer dan de helft heeft een lage zelfwaardering. Ze kampen met emotionele problemen, hebben geen of weinig vrienden, zijn vaak depressief en vertonen gedragsstoornissen.

Het is een greep uit de lijst van problemen in de brochure ’Veilige Toekomst’ van Werkgroep de Veilige Toekomst, Stichting Kinderpostzegels Nederland en Federatie Opvang.

„Toch weten we niet veel nog af van de positie van kinderen in de daklozenopvang. Boekjes die helemaal op hen zijn gericht en waarmee ze zich kunnen identificeren zijn er helemaal niet”, weet Natalie van Boxtel.

Samen met Lara de Jonge van dnoDoen in Den Helder stelde ze de boekjes ’Een nieuwe plek voor Dennis’ (voor drie- tot achtjarigen) en ’Tussen Woningen’ (negen tot dertien jaar) samen. Donderdag worden ze overhandigd aan wethouder Biersteker van Den Helder.

Lees ook: Dakloze kinderen in Nederland? Jazeker en dat aantal neemt snel toe, merken ze bij dnoDoen in Noord-Holland

Van Boxtel uit Hoorn is trajectbegeleider, De Jonge uit Alkmaar voordeurmedewerker. Bij dnoDoen (vestigingen in Den Helder, Hoorn, Alkmaar en Zaanstad) kloppen jaarlijks 635 hulpzoekenden aan die letterlijk op straat staan en voor wie de instelling als laatste vangnet fungeert. Naar schatting 4500 kinderen zitten in de daklozenopvang. Dat aantal neemt toe.

Noodopvang

Een traject bestaat meestal uit noodopvang van enkele maanden in een centraal huis, waar bewoners een eigen kamer hebben en keuken, toilet en badkamer delen. Daarna belanden ze meestal in een project voor begeleid wonen, waar ook andere bewoners gehuisvest zijn. Tenslotte stromen ze door naar een verdienhuis, waar ze een jaar de kans krijgen om te bewijzen dat ze op eigen benen kunnen staan. In Den Helder zijn zeventien huizen beschikbaar voor begeleid wonen.

Risico’s

„Kinderen lopen risico’s”, vertelt Van Boxtel, „Ze hebben meer kans in armoede op te groeien, minder uitzicht op een goede opleiding, gaan vaker het verkeerde pad op. Ze krijgen te maken met ouders die scheiden, met ruzies, huiselijk geweld, drugsgebruik.”

Lees ook: Nafthaly belandde met haar beide kinderen op straat, maar krabbelt overeind: ’Ondanks alle ellende een lach op mijn gezicht’

Bij dnoDoen kloppen soms zwangere moeders aan met een kind van één of twee jaar. „Kinderen hebben onze hoogste prioriteit. Voor hen is er altijd plek. Desnoods samen met moeder op één slaapkamer. Alles beter dan ze te scheiden”, aldus De Jonge.

Dozen

Zij en Van Boxtel weten nog precies in welke omstandigheden Nafthaly en haar beide kinderen vorig jaar voor de deur stonden. Natalie: „Ze stond met dozen in de hal. Het meisje viel overal tussen. Wij spraken alleen met de moeder. ’Daar zit je dan als kind’, dacht ik. Met al je emoties, onzekerheid, nieuwe omgeving, vreemde mensen. Wat moet dat een impact hebben.”

De Jonge: „Bij de intake gaat alle aandacht uit naar de problemen van dat moment. Het kind heeft niet de hoogste prioriteit. Natalie en ik vonden dat daar iets aan gedaan moest worden. Zo ontstond het idee van de boekjes.”

Harald Timmer van uitgeverij De Pareltuin uit Zandvoort en partner van Natalie was direct enthousiast. Hij sprak met de alleenstaande moeder Naftaly en verwerkte haar ervaringen in ’Een nieuwe plek voor Dennis’. Daarin spelen tijgerfiguren de hoofdrol en kunnen kleine kinderen lezen en kijken hoe het de dieren vergaat in een nieuwe woonomgeving.

Ex-bewoner

Voor het boekje ’Tussen Woningen’ maakte ex-dakloze Martin Man uit Den Helder de tekeningen. Dit is meer een werkboekje waarin oudere kinderen hun ervaringen kunnen noteren.

„We willen een realistisch beeld schetsen van het leven in de opvang. Geen triest verhaal, maar ook niet alleen positieve ervaringen. Verdriet hoort erbij. Doel is het kind meer zelf de regie te geven, zodat het er niet alleen voor staat. Als we dat bereiken, is de opzet geslaagd”, besluit Natalie van Boxtel.

De boekjes zijn ook beschikbaar voor andere instellingen. Kosten: 12,50 euro.