Premium

Kunstroute Purmerend: een lust voor het oog

Purmerend

Voor de Kunstroute Purmerend openen maar liefst dertig kunstenaars hun deuren voor kunstliefhebbers. Vier klinkende namen zijn aan het imposante rijtje deelnemers toegevoegd.

Net als de overige kunstenaars kregen ook Nico de Neve, Annemiek van Kollenburg, Nynke van Zwol en Mana Ottmer het verzoek zich voor de kunstroute van dit jaar te laten inspireren door het thema ’reizen’.

Mana Ottmer maakt sieraden met behulp van de cloisonné-email-techniek. Hierbij wordt bijvoorbeeld zilverdraad gebruikt om delen te maken die worden opgevuld met email. Reizen is bij Ottmer niet onbekend. De kunstenares verhuisde van haar geboorteland Georgië naar Nederland.

Kunstroute Purmerend: een lust voor het oog

Bij nieuwkomer Nico de Neve maken we een reis door huis en tuin om abstracte en figuratieve beelden te bewonderen. Deze zijn gemaakt van albast, serpentijn, springstone, brons en diverse marmersoorten. Liefhebbers van keramiek doen er goed aan bij Annemiek van Kollenburg langs te gaan.

Kunstroute Purmerend: een lust voor het oog

De laatste reis

Kunstroutedebutante Nynke van Zwol (kalligrafie) haakt op een bijzondere manier in op het thema van dit jaar. Met ’De laatste reis’ exposeert zij in het nieuwe crematorium van Purmerend. ,,Ik woon al tien jaar in Purmerend en wilde graag aansluiting vinden bij andere kunstenaars”, vertelt zij over haar deelname. ,,Het is leuk om met gelijkgestemden te kunnen praten over je werk.”

Kunstroute Purmerend: een lust voor het oog

Het atelier aan huis leent zich niet voor de open kunstroute. ,,Gelukkig kon ik bij het crematorium terecht. Ik vond het wel bijzonder om het thema ’reizen’ te koppelen aan mijn werk en aan het crematorium. Tot mijn verrassing reageerden zij meteen enthousiast toen ik aanklopte voor deze expositie.”

De landschappen van haar hand zouden prima passen bij het gekozen onderwerp, maar worden niet tentoongesteld. ,,Deze hangen in Museum Jan Boon in De Rijp; die heb ik dus niet tot mijn beschikking. Het maakt de keuze wel makkelijker. Ik heb gekozen voor mijn abstracte werk.”

Ondanks haar open atelier hoopt de kunstenares er een uurtje tussenuit te kunnen om zelf een aantal ateliers te bezoeken. ,,Mijn echtgenoot kan vast even de honneurs waarnemen. Ik wil in elk geval naar Maarten en Marijke Dekker en langs de kunstgroep Odion.”

Naast de nieuwkomers zijn natuurlijk ook de overige zesentwintig deelnemers in Purmerend, Zuidoostbeemster en Kwadijk de moeite van een bezoekje waard.

De Kunstroute Purmerend is zaterdag 5 en zondag 6 oktober van 11-17 uur. Zie ook www.kunstroutepurmerend.nl.