Hoornse wethouder Ben Tap stopt: ’Werkplezier neemt de laatste tijd af’

Wethouder Ben Tap (r), hier bij de verwelkoming van het eerste riviercruiseschip van het seizoen 2019.

Wethouder Ben Tap (r), hier bij de verwelkoming van het eerste riviercruiseschip van het seizoen 2019.© Foto Theo Groot

Eric Molenaar
Hoorn

Ben Tap stopt per 1 november 2019 als wethouder in Hoorn. Dat maakte hij maandag bekend.

Ben Tap (50) is sinds 2014 namens D66 wethouder in Hoorn en heeft onder meer Economische Zaken, Toerisme, Ruimtelijke Ordening en Vastgoed in zijn portefeuille. Hij woont in Heemskerk.

In zijn ontslagbrief laat Tap weten dat hij de afgelopen jaren met veel enthousiasme voor de stad heeft gewerkt. Hij noemt het wethouderschap ’een van de leukste banen’. „De laatste tijd merk ik echter dat het plezier in mijn werk afneemt. Omdat ik mijzelf altijd voor 100% wil inzetten, heb ik besloten om mijn functie als wethouder neer te leggen.”

De fractie van D66 gaat met haar leden in overleg over hoe zij om willen gaan met de situatie rond het vertrek van wethouder Tap.

’Wij vinden het jammer om Ben als collega te moeten missen, maar begrijpen en respecteren zijn keuze,’ reageert burgemeester Jan Nieuwenburg namens het college van B en W van Hoorn. ’Wij wensen Ben voor de toekomst uiteraard heel veel succes.’

Ben Tap neemt tijdens de raadsvergadering op 29 oktober afscheid. De komende weken wil hij gebruiken ’om alle lopende zaken zorgvuldig af te handelen en te zorgen voor een goede overdracht’. Hij kijkt terug op een ’bijzondere, leerzame en ook intensieve tijd in Hoorn’. „In deze 5,5 jaar ben ik écht van deze stad gaan houden. Hoorn is bijzonder en innemend. Er zit ook veel ambitie in, om als stad en regio te groeien en een stap vooruit te zetten, continu op zoek naar hoe het nóg beter kan. Ik wens iedereen heel veel succes en wijsheid. Ik blijf Hoorn zeker volgen en bezoeken!”

Tap was, voor hij wethouder werd ruim veertien jaar werkzaam voor Koninklijke Horeca Nederland, de langste tijd als regiomanager Noord-Holland-Noord.

De wethouder heeft, ook al neemt hij zelf ontslag, recht op wachtgeld. De reden van het aftreden en de omstandigheden doen hierbij niet ter zake.

Motie

Als wethouder kenmerkte Ben Tap zich als een harde werker met een groot hart voor ondernemers. Zijn gedrevenheid bracht hem ook wel eens in conflict met raadsfracties. In mei dit jaar moest hij door het stof, toen de oppositie een motie van treurnis tegen hem indiende, onder meer omdat hij de raad niet altijd goed, tijdig en duidelijk had geinformeerd en zelfs, over aankoop van gebouw De Haai, onjuiste informatie had verstrekt. Dat laatste was niet met opzet gebeurd, reageerde hij, maar hij beloofde zich keihard te zullen inzetten ’om van mijn fouten te leren’. De motie kreeg vervolgens alleen steun van de oppositie en haalde het dus niet.

CDA-raadslid Dick Bennis was een van de indieners van de motie. Hij was in de afgelopen jaren een van de belangrijkste criticasters van Tap. „Hij heeft op een aantal belangrijke dossiers toch wat steken laten vallen. Dan praat ik over zaken als bedrijventerrein Gildenweg, De Haai en Zevenhuis. Bijna altijd was het te herleiden naar zijn manier van communiceren. Hij informeerde de raad vaak pas achteraf, terwijl ik vind dat de taak is van een wethouder de raad mee nemen in een proces. Daar schortte het aan bij Ben en zo’n half jaar geleden hebben we hem daar tijdens de raad als waarschuwing een gele kaart voor gegeven. Het was zijn manier van werken en waarschijnlijk voelde hij zich geremd. Hij wilde vooruit, maar voelde zich teruggefloten door de raad. Als het emmertje dan overloopt, heeft hij een goede beslissing genomen. Als je het werkplezier verliest, houd je dat een paar maanden vol, maar niet langer.”

Bennis prijst Tap wel voor zijn visie, die Hoorn oversteeg. „In regioverband heeft hij het goed gedaan. Ben liet geen kans onbenut om de het belang van de regio Hoorn onder de aandacht te brengen.”

Verrassend

Arwin Rood, fractievoorzitter van D66, noemt het besluit van Tap ’jammerlijk en verrassend’. „Het overviel ons, toen hij het vorige week vertelde. Als D66 zagen wij het niet aankomen, ook al omdat hij het wethouderschap voor onze partij 5,5 jaar lang vol enthousiasme heeft vervuld. Ben vertelde dat hij het plezier in zijn werk de laatste maanden kwijt was geraakt. Als dat het geval is, heeft Ben een verstandig besluit genomen.”

Rood prijst Tap voor zijn arbeidsethos die hij in zijn werkzaamheden stopte. „Hardwerkend en altijd vol energie. Hij was als manager Horeca Nederland een ondernemer die vanuit het zakenleven wethouder werd. Die overstap heeft hem nooit moeite gekost.”

De opvolging voor Tap is volgens Rood vooral een zaak van het bestuur van de Hoornse afdeling van D66. „Op 11 oktober is er een bijeenkomst waarbij Ben waarschijnlijk ook een toelichting geeft. D66 heeft een pool met mogelijke wethouderskandidaten. Het bestuur zal beoordelen of daar geschikte opvolgers tussen zitten. Ik ga er van uit dat D66 voor de komende tweeënhalve jaar een wethouder in dit college levert, al besef ik dat het als nieuwkomer een lastige opdracht is om nu in te stromen.”

Net binnen