Bewegend Verleden: Alkmaarse koeienmarkt en stierenkeuring [video]

Het is bekend dat koeien nieuwsgierige dieren zijn. Hier een mooi bewijs daarvan; aandachtig kijkt het prachtige dier naar een omafiets met stangenremmen die met het rechterpedaal zo op de stoep is gezet dat ’ie mooi rechtop blijft staan.
ALKMAAR

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de koeienmarkt in Alkmaar.

We zien honderden koeien en stieren op verschillende bekende plekken in de stad.

Boeren handelen nog met handjeklap, roken dikke sigaren, lopen in glimmende lange leren jassen en paraderen trots met hun fokstieren tijdens een grote keuring op het grasveld van de Bergerhout.

Via het bekende handjeklap, onderdeel van het loven en bieden, veranderen de koeien van eigenaar. Er wordt druk gehandeld op bijvoorbeeld het Waagplein van Alkmaar.

We weten verder helaas nog weinig over dit filmpje. Wie maakte het bijvoorbeeld en vooral wanneer? Het ademt de vroege jaren vijftig maar is dit zo?

Kunt u ons helpen door meer te vertellen? Mail dan naar Jesse van Dijl van het Regionaal Archief Alkmaar: j.vandijl@archiefalkmaar.nl

Over de koeienmarkt in Alkmaar zijn genoeg beichten te vinden in de Alkmaarsche Courant, zoals in deze editie van 18 september 1939 onder het kopje De maandagmarkt. Het waren toen andere tijden aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De regering kocht in Alkmaar rundvee op ’ in deze gespannen en onzekere toestand in de wereld’, lezen we.

In 1618 was er al een koeienmarkt in Alkmaar, evenals een markt voor wortelen en ajuin, voor boter en schapenkaas, voor turf, voor brood en beschuit, voor koperen potten, voor varkens, voor salade, voor bomen, voor melk, voor vogels, voor koren en voor appels en peren.

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Tijdens de markt moeten de koeien natuurlijk ook gemolken worden. We zien de boer het hier mooi doen. Op een krukje gezeten en met een zinken emmer onder de uiers. Het is een zwart-wit filmpje, maar vrijwel zeker draagt de boer een blauwe overall. Ook is het duidelijk zichtbaar dat de gemeentereiniging het na afloop van de markt enorm druk moet hebben gehad.
Eén van de hoogtepunten van de dag: de fokstierkeuring op het grasveld van de Bergerhout. Hier passeert een bonk van spieren met ernaast de trotse eigenaar op klompen. Wat is zo’n stier toch een schitterend schepsel! En de bus op de achtergrond is ook al zo mooi; eentje van de NACO?

Net binnen