Premium

Getuigenis oud-griffier Van der Pas legt bom onder proces tegen Bloemendaals raadslid Marielys Roos

Getuigenis oud-griffier Van der Pas legt bom onder proces tegen Bloemendaals raadslid Marielys Roos
Marielys Roos.
Bloemendaal

„Er ligt géén besluit ten grondslag aan de geheimhouding van ambtelijke stukken die raadslid Marielys Roos van Hart voor Bloemendaal in 2014 openbaar heeft gemaakt.’’ Dat verklaarde de oud-griffier van Bloemendaal Karin van der Pas dinsdag voor het gerechtshof in Amsterdam.

„Als griffier kreeg ik alle besluiten van B en W onder ogen. Dit besluit heb ik niet gezien’’, aldus Van der Pas. Zij zou de toenmalige burgemeester Nederveen hierop hebben aangesproken. Van der Pas: „Er lag een briefbesluit, zei Nederveen.’’

Maar ook die brief heeft ze niet gezien omdat ze bij het versturen van de envelop met de geheimhouding aan twee raadsleden, onder wie Roos, niet werd betrokken. „Normaal doe ik dat áltijd.’’

Het zijn opmerkelijke uitspraken van de oud-griffier. Alle eerdere verzoeken om de griffier te horen van de advocaat van Roos, C. van Vliet, werden afgewezen. De advocaat vroeg na de getuigenis van Van der Pas het hof om haar cliënt direct vrij te spreken van het schenden van het ambtsgeheim. Het hof wil echter eerst het requisitoir en het pleidooi horen.

Lees ook: Roos valt college Bloemendaal aan, maar Schneiders klaar met ’keffende tekkel’

Marylies Roos zette de ambtelijke stukken, die onder meer gingen over het intimideren en bedreigen van ambtenaren door de gebroeders Slewe, op haar website en belegde een persconferentie.

Roos zag het als een lastercampagne tegen de gebroeders die sinds 2009 eigenaar zijn van het landgoed Elswoutshoek en vanaf die tijd in de clinch liggen met de gemeente. De burgemeester waarschuwde Roos vooraf dat hij aangifte zou doen bij openbaarmaking. Dat deed hij in januari 2014.

Roos kreeg in 2016 een werkstraf van zestig uur. De rechtbank verweet haar eigenrichting. In hoger beroep wraakte ze tijdens de inhoudelijke behandeling het gerechtshof. Ze vond dat het hof vooringenomen was. Maar de wrakingskamer vond dat niet. Inmiddels weer bijna een jaar later kon de zaak dinsdag dan eindelijk inhoudelijk worden behandeld.

Lees ook: Bloemendaal: 90 mille voor onderzoek uitglijders oud-bestuurders

Een tweede opmerkelijke getuige was journalist Margot Klompmaker van Haarlems Dagblad die verklaarde dat ze in 2014 op het verkeerde been is gezet tijdens een interview met de toenmalige wethouder De Rooij.

„Ik kreeg e-mails te zien waaruit zou blijken dat de gebroeders Slewe intimiderend en bedreigend naar ambtenaren waren. Ik vond het wel meevallen. Het was stevige taal. Maar intimiderend, nee.’’ Raadsleden vonden dat ook, stelde de journalist. Klompmaker: „Uit latere stukken die ik onder ogen kreeg, blijkt dat het een opzetje is geweest van B en W om de familie Slewe in kwaad daglicht te stellen.’’

Woensdag gaat de zaak verder met het requisitoir en pleidooi.