Premium

Budget voor mediation in strafzaken is bijna op, landelijk coördinator luidt noodklok

Budget voor mediation in strafzaken is bijna op, landelijk coördinator luidt noodklok
Judith Uitermark, landelijk coördinator mediation in strafzaken, maakt zich zorgen.
Haarlem

Het budget voor mediation in strafzaken dreigt eind oktober op te zijn. Landelijk coördinator Judith Uitermark vreest dat daardoor meer dan een maand lang geen mediationtrajecten met slachtoffers en verdachten kunnen worden opgestart. Dat kan leiden tot rechtsongelijkheid, denkt Uitermark, die ook strafrechter is bij de rechtbank Noord-Holland.

Dat het budget voor het boekjaar 2019, dat loopt tot december, zo snel opraakt, heeft te maken met het steeds populairder worden van mediation in strafrecht. Het aantal keren dat strafrechters en officieren van justitie kiezen voor zo’n traject, waarbij slachtoffer en verdachte in gesprek gaan met elkaar om het gebeurde beter te begrijpen, vertoont sinds de start aan het einde van 2013 een stijgende lijn.

Plafond

,,Doordat het een succes is, dreigt een probleem te ontstaan’’, concludeert Uitermark. Dit jaar kunnen in Nederland maximaal ruim 1300 strafzaken worden aangemeld voor een mediationtraject. Uitermark denkt dat dit plafond eind oktober al is bereikt. Dan is het geld op.

De landelijk coördinator mediation in strafzaken heeft het probleem inmiddels meerdere keren aangekaart bij het ministerie van justitie en veiligheid. ,,We zijn daarover in gesprek.’’

,,Mediation kan niet wachten’’, zegt Uitermark over de mogelijke impasse. Soms is het het beste als verdachte en slachtoffer, in aanloop naar een rechtszaak, zo snel mogelijk rond de tafel gaan met elkaar. ,,We zeggen ook niet tegen een tolk dat het geld op is’’, vergelijkt Uitermark mediation met andere niet meer weg te denken zaken in de rechtspraak.

Vragen

Rechters en officieren van justitie kunnen in een strafzaak mediation aanbieden. Alleen als slachtoffer en verdachte dat allebei zien zitten, gaan ze, vergezeld van twee mediators, in gesprek met elkaar.

Soms kan het voor beide partijen en de samenleving goed zijn als ze met elkaar praten. ,,Een slachtoffer heeft vaak allerlei vragen, waarop hij tijdens een rechtszaak geen antwoord krijgt.’’ Ook kan mediation angst en spanningen wegnemen, weet Uitermark. Na meer dan driekwart van de mediatontrajecten maken slachtoffer en verdachte afspraken.

Door mee te doen, ontloopt een verdachte niet zijn rechtszaak. Ook is het niet per se zo dat na mediation lager wordt gestraft, legt Uitermark uit. ,,Het is een extra gereedschap om recht te doen aan een zaak’’, omschrijft ze het.