Gemengde reacties in Kamer op euthanasievonnis

Gemengde reacties in Kamer op euthanasievonnis
Den Haag

In de Tweede Kamer is gemengd gereageerd op het vonnis in een zaak over een zwaar demente patiënt op wie in 2016 euthanasie is toegepast. De SGP en regeringspartij ChristenUnie zijn bezorgd over de implicaties van het vonnis. Pia Dijkstra van coalitiepartner D66 noemt de uitspraak "goed nieuws".

"Geschrokken van vrijspraak in euthanasiezaak vrouw met dementie", zegt SGP-voorman Kees van der Staaij op Twitter. "Bezorgd dat hiermee het hek van de dam is. Het doden van mensen die hun wil niet bekend kunnen maken is huiveringwekkend." Carla Dik-Faber (ChristenUnie) is bezorgd dat de "wilsverklaring steeds meer als iets 'absoluuts' wordt gezien. De schriftelijke wilsverklaring mag de actuele bevestiging van de doodswens niet overbodig maken."

"Deze uitspraak is heel goed nieuws", vindt Dijkstra. "Voor de arts en voor de familie. Wat moet het voor hen een zware tijd zijn geweest!" Ook coalitiegenoot VVD is "blij met deze uitspraak", aldus Ockje Tellegen, die het onderwerp "ingewikkeld" noemt. "Tegelijkertijd vindt de VVD dat mensen met deze wens waar mogelijk tegemoet moeten worden gekomen. Dat vraag om glasheldere regels" waar artsen en verpleegkundigen op kunnen varen.

Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) toont het vonnis aan "hoe zorgvuldig de euthanasiepraktijk in Nederland is". Er is nu meer duidelijkheid over het gebruik van een wilsverklaring, constateert hij. "Daarmee is het van belang voor artsen en voor mensen met beginnende dementie."

Het laatste nieuws.