Grootste project huizenfabriek Ursem uit Wognum: jaar werk dankzij miljoenencontract [video]

The Fizz in Amsterdam werd in een jaar tijd gebouwd.
© Foto Ursem
Wognum

Bouwbedrijf Ursem staat op het punt een contract te tekenen voor de bouw van meer dan duizend appartementen in de Randstad. Met de order is een bedrag gemoeid van circa 40 miljoen euro, de fabriek van Ursem aan de A7 heeft een jaar werk aan deze klus.

Het totale project gaat overigens meer dan het dubbele kosten. Het is de grootste opdracht die de fabriek ooit in de wacht heeft gesleept.

Geheim

Ursem heeft een systeem ontwikkeld waardoor tot maar liefst 75 meter hoogte complete etagewoningen op elkaar kunnen worden gestapeld. Deze worden vooraf in de eigen fabriek in Wognum gebouwd. Het geheim zit hem in een nieuwe interne betonconstructie in combinatie met hout.

Dit maakt de appartementen die in de fabriek worden gebouwd veel sterker. Daardoor kunnen deze modules ook tot een veel grotere hoogte worden gestapeld. Dit bouwsysteem tot 16 lagen hoog is twee jaar terug voor het eerst toegepast bij studentencomplex the Fizz Spartaan in Amsterdam (zie video).

De fabriek van Ursem.
© Foto HMC/Michiel Snik

De Randstad krijgt wat Ursem betreft nu de primeur om tot 23 verdiepingen te gaan. Ursem verwacht dat de komend maand de opdracht wordt gegund voor het bouwen van deze ruim duizend appartementen. In 2021 worden de eerste woningen opgeleverd. Het gaat om studentenappartementen en huurwoningen in de sociale sector.

Contracten

Directeur Erik van Haasteren van Ursem geeft aan op dit moment nog weinig over het project te mogen zeggen omdat eerst alle contracten getekend moeten worden. Ook het exacte aantal appartementen dat gerealiseerd wordt en de locatie mag hij daarom nog niet melden.

Aan de ene gevel zitten al de stenen, de andere moet nog.
© Foto HMC/Michiel Snik

Ursem Modulaire Bouwsystemen, zoals het bedrijf voluit heet, is zeven jaar terug ontstaan na een doorstart van het failliete bouwbedrijf Ursem. Bouwbedrijf Ballast Nedam nam de fabriek aan de A7 over samen met de familie Ursem en Schouten Techniek uit Zwaag.

Ballast Nedam had eerder ook al het Hoornse bouwbedrijf Heddes na een faillissement overgenomen. Heddes regelt nu de projecten samen met Schouten techniek voor Ursem en noemt zichzelf Team Modulair.

Lees hier meer: Bouwbedrijf Ursem: Wet werkt snellere bouw van energiezuinige huizen tegen

Net binnen