Laatste kavels Weg acker: Heemskerk alles mag, zo lang het maar antroposofisch is

Heemskerk

De gemeente Heemskerk zet de laatste stukken grond in de Waterakkers te koop. Op de kavels aan de Weg acker mogen vrijstaande huizen gebouwd worden, maar wel in de antroposofische stijl van de rest van de wijk.

De kavels van 424 en 345 vierkante meter worden bij inschrijving verkocht. Die sluit op 1 november. Bieden vanaf 160.000 en 130.000 euro.

De gemeente zelf noemt de bouw van twee vrijstaande huizen de ’logische afronding’ van de rij woningen aan de Weg acker. De kopers moeten ’karakter’ hebben, schrijft de verkopende makelaar. Er gelden namelijk strenge regels voor de architectuur. De kopers ’verbinden zich aan de zogeheten organische stijl van het architectenbureau Alberts en Van Huut, dat voor de Waterakkers een baanbrekende stijl ontwikkelde’.

Er gelden gedetailleerde voorschriften ten aanzien van materialen, vormen en kleuren. Zo moeten de kozijnen azuurblauw worden (RAL5009), de boeiborden lichtblauw (Trespa A28.2.1) en de gevelsteen roodbruin.

Gasloos

Aan de zijkant moet drie meter open blijven, dat is voor het zicht op het water achter de huizen. De woningen moeten bovendien duurzaam en gasloos worden.

De inrichting van de woonwijk de Waterakkers moet aan het oude tuindersgebied herinneren. Eind jaren tachtig verdwenen spinazie, rabarber en sla om plaats te maken voor de woonwijk. Het blauw bijvoorbeeld herinnert aan het water van de duinbeken. Er zijn veel elzenhagen geplant, zoals die van oudsher de tuinderspercelen omzoomden.

Er zijn drie kijkmomenten bij de kavel waarbij Teer Makelaars aanwezig is om vragen te beantwoorden. Deze kijkmomenten zijn donderdag 12 september van 16-17 uur, donderdag 19 september van 16-17 uur en donderdag 26 september van 16-17 uur.

Net binnen