Premium

Heemstedenaren blij met food-event Eats & Beats, maar organisatie mag best iets strakker

Heemstedenaren blij met food-event Eats & Beats, maar organisatie mag best iets strakker
Gezelligheid bij Eats & Beats op het Wilhelminaplein.
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
Heemstede

Een kleinschalig foodtruck-festival tegen het decor van de Oude Kerk op het Wilhelminaplein. ’Eats & Beats’ bevalt de Heemstedenaren goed. Hapje, glaasje en genoeglijk keuvelen met familie en vrienden.

Eats & Beats is een initiatief van evenementenbureau JorEvents uit Vijfhuizen. De voorjaarseditie was goed bevallen, dus werd Joris van der Kleij gevraagd om ook een najaarseditie uit de grond te stampen. Op de vrijdag en zaterdag tijdens het laatste weekeinde van augustus.

Zo gezegd zo gedaan. Maar met een ’maar’. Want het loopt nog niet helemaal op rolletjes, zaterdagmiddag in de bloedhete zon. Een Heemstedenaar komt aanwandelen met twee glazen witte wijn. „Ze hebben de wijn hier niet koud”, zegt hij meewarig, terwijl zijn eega het plastic glas afkeurend in ontvangst neemt. Mevrouw kijkt rond met een scherpe, kritische blik. „Moet je zien, die volle vuilnisbak daar naast die ene foodtruck. Die hoor je toch voorafgaand geleegd te hebben?”

Precies op dat moment komt burgemeester Astrid Nienhuis aangewandeld. Even een kijkje nemen hoe een en ander verloopt. De kritische Heemsteedse dame wijst de burgemeester op een trekhaak van een van de foodtrucks die uitsteekt, vlak voor een andere voedselwagen. „Nou, ik vind dat dus een beetje gevaarlijk. Daar kan iemand over struikelen.”

De burgemeester ziet onmiddellijk dat verbeterpuntjes mogelijk zijn. „Je kunt natuurlijk vooraf een schouw houden als dat nodig is. Ik maak straks met Joris wel even een rondgang over het plein. Maar ik ben heel blij dat er zo’n evenement als dit wordt gehouden op dit plein. Die hebben we namelijk niet zo veel in het dorp.”

Laagdrempelig

Het draait bij zo’n evenement natuurlijk allemaal om de details. Neem de talloze dode bladeren die over het plein verspreid liggen. Het had mooi geweest als iemand die vooraf even had weggebezemd.

Desalniettemin is Van der Kleij blij met het vertrouwen dat hij heeft gekregen. „Wat heel leuk is, ook de omwonenden zijn enthousiast over Eats & Beats. Ze zijn behulpzaam. Wat aanspreekt, is het feit dat het laagdrempelig is. Zowel senioren als ouders met kinderen komen graag.”

Dat blijkt, want ondanks de hitte stroomt het plein langzaam maar zeker vol met jonge gezinnen. Zodra deejay Dennis van Rhee het nummer ’Blurred lines’ over de speakers laat schallen, waagt een stelletje zelfs een dansje.

Bij de wijntent zijn inmiddels de ijsblokjes aangerukt, dus een koud wijntje gaat ook lukken. In combi met de sushi-kroketjes, het broodje hete kip, pulled beef of het riante kaasplankje is het dan enkel nog genieten geblazen op het plein.