Kom mee schatgraven in het museumdepot in Zaanstreek en Waterland

Zaandam

Musea hebben meer schatten dan we zien in tentoonstellingen. Daar zie je ’Het topje van de ijsberg’. Meestal zijn er nog schatkamers vol kunstobjecten die worden gekoesterd door de conservator. Wachtend op een volgende expositie om het daglicht te aanschouwen.

In de serie ’In Depot’ gooien musea in de regio’s Zaanstreek en Waterland de deur van het depot open. Daarbij mogen we drie lezers meenemen naar ’het heilige der heiligen’. Al is het bij het ene museum een klimaatgecontroleerd depot en bij een ander museum misschien wel de rommelzolder van een boerderij. Dat is allemaal nog afwachten.

De lezers krijgen een rondleiding van de conservator of directeur en horen over de collectie. De lezers kiezen een object uit waarvan zij vinden dat dát wel eens in de schijnwerper zou mogen staan.

Pareltjes

Conservator Claire Hart de Ruyter van het Zaans Museum diept op verzoek even een schat op uit het depot van Verkade.

Kom mee schatgraven in het museumdepot in Zaanstreek en Waterland
Claire Hart de Ruyter toont het strikkenboek van ’de meisjes van Verkade’.
© Foto Erik Rietman

Hier liggen pareltjes uit de rijke Zaanse historie. ,,Eigenlijk is dit een museum in het museum’’, zegt ze. Een geklimatiseerd depot met zuurvrije dozen waar objecten in worden bewaard. Er staan ook blikken van Petit beurre en Maria biscuit. ,,Die zijn leeg hoor’’, zegt Claire met een grote glimlach. Koekblikken, chocoladeverpakkingen, waxinelichtjes. Alles zit in het databeheersysteem van het museum en is hier weer terug te vinden in het depot.

Bonbondozen

De schat die ze met witte handschoenen uit het depot tovert is een instructieboek voor de meisjes van Verkade: ’het strikkenboek’. Dat beschrijft hoe ze de verschillende strikken moesten maken voor bonbondozen. Compleet met tekeningen hoe lintje a over lintje b moet. Zo zijn er meer schatten die lezers die inschrijven, mogen aanschouwen.

Aapjes

Conservator Saskia van den Berg van het Purmerends Museum diept bijzondere aapjes op uit het depot.

Kom mee schatgraven in het museumdepot in Zaanstreek en Waterland
Conservator Saskia van den Berg - zonder handschoenen - met twee prachtaapjes.
© Foto Ella Tilgenkamp

,,Het liefste zou ik deze hier in een vitrine zetten, maar die is vol.’’ Het zijn beeldjes van de Haagse kunstenaar Johan Altorf. Toegepaste kunst die hij voor de Purmerendse aardewerkfabriek Haga maakte. ,,Heel krachtig gestileerd’’, zegt Saskia. ,,Die fabriek heeft maar drie jaar bestaan, maar er is ontzettend veel moois gemaakt.

Lusterglazuur

Bijzonder aan de beeldjes is dat ze zijn afgewerkt met het door pottenbakker Chris Lanooy ontwikkelde lusterglazuur. Zo komen twee grote keramiekkunstenaars samen in een beeldje. ,,Het zijn allemaal juweeltjes’’, verzucht Saskia, maar ze houdt de beeldjes gewoon met de blote handen vast. Geen handschoenen? ,,Nee, juist niet. Als je keramiek vastpakt met handschoenen is de kans groter dat je het laat vallen dan als je ze met de blote handen pakt.’’

De Musea:

De musea die meedoen aan de serie ’In Depot’ zijn: Het Purmerends museum, Het Zaans Museum, Volendams Museum, Hembrugmuseum, Agrarisch Museum Westerhem in Middenbeemster, Honig Breethuis Zaandijk, Betje Wolff Middenbeemster, Museum Speeltoren Monnickendam, Museum in ’t Houten Huis De Rijp, Cacaomuseum Koog aan de Zaan, Grietje Tump Museum Landsmeer, Marker Museum, Edams Museum en Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis.

Geef je snel op

Zin om mee te gaan schatgraven in het museum? Mail naam, adres en telefoonnummer naar verslaggever Rien Floris: r.floris@hollandmediacombinatie.nl

Je kunt voorkeur voor een museum aangeven. Vol is vol. Per museum kunnen maximaal drie lezers mee.

Net binnen