Premium

Als je een kalasjnikov wilde kopen, kon je terecht bij jonge Helderse wapenhandelaar

Als je een kalasjnikov wilde kopen, kon je terecht bij jonge Helderse wapenhandelaar
Den Helder

De officier van justitie heeft 5 jaar celstraf geëist tegen de 22-jarige Jordin P. uit Den Helder. Hij wordt onder meer beschuldigd van grootschalige wapenhandel in de periode september 2018 tot 22 januari 2019.

P. zou dit voor een deel hebben gedaan met een 30-jarige Oisterwijker die 15 maanden celstraf tegen zich hoorde eisen en een 23-jarige Amsterdamse handlanger tegen wie de officier van justitie 210 dagen celstraf waarvan 117 dagen voorwaardelijk eiste.

Betraande ogen

,,Hier zit een relatief jonge verdachte die gewetenloos handelde in kalasjnikovs. Puur uit eigen financieel gewin. Zeer zorgwekkend.” Terwijl de officier van justitie voorleest welke catastrofale gevolgen dit soort gevechtswapens voor de maatschappij kunnen hebben, zit P. met betraande ogen en gebogen hoofd te luisteren.

Er blijft geen spaan heel van zijn verhaal waarin hij probeerde duidelijk te maken dat hij onder druk werd gezet en uit angst handelde. Als voorbeeld houdt de officier telefoongesprekken voor waarin P. geïnteresseerden zelfs adviseert welk wapen zij het beste kunnen kopen. ,,Hier is een doorgewinterde handelaar bezig zijn waar aan te prijzen.”

Undercover

P. kwam bij politie in beeld via een illegale site op het internet. P. was op zoek naar wapens om die door te verkopen. Een undercoverteam van de politie zocht contact met hem en deed zich voor als koper. P. trapte er met beide benen in en leverde tot vier keer toe aan het team een partij kalasjnikovs met munitie. Dat deed hij soms samen met de Oisterwijker, een keer met behulp van de Amsterdammer.

Toen de politie doorkreeg dat P. bereid was om zelfs in Kosovo wapens op te kopen, greep justitie eind januari in, bang dat het volledig uit de hand zou lopen.

Maffia

De verdachte zei donderdag dat hij na de eerste levering wilde stoppen, maar dat hij bang was geworden voor de undercoveragenten. ,,Ik dacht dat zij bij de Mocromaffia hoorden en durfde geen nee meer te zeggen.”

De advocaat van P. vroeg de rechtbank bij het opleggen van een straf rekening te houden met de jeugdige leeftijd. ,,Als hij op deze leeftijd voor 5 jaar de gevangenis in moet, kan dat voor zijn toekomst grote gevolgen hebben.”