Out speelt toccata op het David-orgel

Out speelt toccata op het David-orgel
Organist Dirk Out.
© Foto PR
Castricum

Haarlemmer Dirk Out (70) speelt zondag vanaf 15 uur op het David-orgel van de Sint Pancratiuskerk in Castricum. Zijn eerste orgellessen kreeg hij ooit van Albert de Groot op de muziekschool in IJmuiden.

Het concert eindigt met de Toccata uit de 5de symfonie van de Franse componist Charles-Marie Widor (1844-1937). De entree is vrij, maar na afloop is er een deurcollecte.

Dirk Out behaalde in 1978 aan het toenmalige Sweelinckconservatorium in Amsterdam het solistendiploma voor orgel. In de jaren ’80 en ’90 was hij veelgevraagd begeleider bij radio- en televisie-opnamen van de NCRV. Tevens was hij in die periode dirigent van een aantal koren. Op het eerste César Franckconcours in 1976 behoorde hij tot de prijswinnaars. Van 1991-2011 was hij directeur van het Kunstencentrum Velsen in IJmuiden, met toen ruim 1500 leerlingen en 50 medewerkers.

In 2005 is hij in Frankrijk onderscheiden vanwege zijn verdiensten voor de orgelcultuur van dat land. Hij speelt met regelmaat in onder meer de Dorpskerk van Bloemendaal, Grote Kerk in Naarden en genoemde kerk in Castricum.

Het David-orgel is in 1953 gebouwd door de firma Vermeulen uit Weert. Nadat het dienst had gedaan in de Antonius van Paduakerk in Eindhoven kwam het eind november 1972 naar Castricum. Sopraan Coby Castricum treedt er 29 september mee op, met maar liefst zeven organisten: Dirk van Egmond, Ronald Schollaart, Iwan van Amsterdam, Wendy Leonards, Katalin Somogyi, Wim Boerstoel en Joost Doodeman. Daarbij klinkt tevens een versie van dé jazzhit van het Dave Brubeck Quartet: ’Take five’ (1959).

Het laatste nieuws.