Premium

Els van der Helm is uitgekookt bij Kors: ’M’n ballen zijn wereldberoemd in Heemstede’

Els van der Helm is uitgekookt bij Kors: ’M’n ballen zijn wereldberoemd in Heemstede’
Els van de Helm werkt donderdag voor het laatst bij Kors Traiteur Groente & Fruit. ,,Het was een heerlijke tijd.’’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Heemstede

Veel Heemstedenaren zitten ’s avonds aan de dis met eten dat door haar is gekookt. Al decennia lang bereidt Els van der Helm de heerlijkste gerechten voor traiteur Kors aan de Binnenweg. Maar na donderdag niet meer, want Van der Helm is 66 en gaat met pensioen. ,,Het zal even wennen worden, maar ik kijk er ook naar uit.’’

Al bijna 35 jaar werkt de Haarlemse bij Ed en Saskia Kors en hun voorganger Ooteman. Waar in de loop der jaren ontelbare collega’s, parttimers, werkstudenten en vakantiewerkers in de zaak voorbijkwamen, bleef Van der Helm een rotsvast baken bij het bedrijf dat behalve kant-en-klaarmaaltijden ook groente en fruit verkoopt. ,,Ik heb het gewoon altijd erg goed naar m’n zin gehad. En ja, dan ga je niet weg.’’

De Haarlemse werkte in haar jonge jaren ook een jaar in een lederwarenzaak. Maar dat vond ze te saai. Te rustig. Een kantoorbaan was ook niet aan haar besteed. ,,Ik heb een week bij NV Nederland gewerkt waar ze verkeersborden maakten. Ik zat de hele dag te typen en op de vierde dag ben ik gaan vragen of het de bedoeling was dat ik dat bleef doen. Toen het antwoord ja was, ben ik een dag later vertrokken.’’

Aanloop

Nee, dan de winkel aan de Binnenweg, waar Els van der Helm belandde toen de levensmiddelenzaak van haar moeder (vader overleed op jonge leeftijd) in de Haarlemse Kleine Houtstraat werd opgedoekt. ,,Ik had het meteen naar m’n zin bij Ooteman. Lekker veel aanloop en veel te doen. En toen Ed de zaak overnam, bleef dat zo. We hebben eigenlijk samen de traiteurafdeling opgebouwd en uitgebouwd.’’

Zo belandde Els van der Helm van de winkel meer en meer in de keuken waar ze van ’s morgens vroeg tot ’s avonds stond te koken. ,,Zestien soorten soepen, tien stamppotten, mihoen, bami, lasagne, sudderlapjes niet te vergeten’’, somt ze het resultaat van haar kookkunsten op. ,,En natuurlijk mijn gehaktballen. De ballen van Els zijn wereldberoemd in heel Heemstede. Hoe ik ze maak? Gewoon, ouderwets en lekker groot. Ik doe er verschillende kruiden in, maar welke vertel ik niet. Dat is geheim.’’

Bang dat ze in een zwart gat valt nu ze stopt, is ze niet. ,,Nee, ik kijk er eerlijk gezegd naar uit. Ik heb zin in rust. Ik krijg meer tijd voor mijn vrienden en familie, ik tennis graag en mogelijk ga ik straks wel hier of daar wat vrijwilligerswerk doen. En wie weet loop ik nog wel tegen verkering aan, haha. Want dat is er nooit van gekomen.’’

Donderdag 11 juli is Els van der Helms laatste dag bij Kors. ,,Er wordt veel om me heen gefluisterd de laatste weken en ze hebben me gevraagd een extra setje kleding mee te nemen. Het zou me niks verbazen als ze nóg een verrassing voor me in petto hebben. Net als dit interview met de krant, want daar wist ik dus niks van. De schurken.’’