Rookverbod bij Spaarne Gasthuis nu ook buiten het ziekenhuis

Jacob van der Meulen
Haarlem

Vanaf 1 oktober geldt er een volledig rookverbod op de terreinen van het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp. In de gebouwen zelf mocht er al langer niet meer worden gerookt.

Het Spaarne Gasthuis vindt dat in en rond een zorginstelling een gezonde levensstijl hoort. Het ziekenhuis wil daarin een voorbeeldfunctie hebben voor zowel medewerkers als patiënten. Het beleid om geheel rookvrij te worden past daarin.

Het Spaarne Gasthuis zegt met de maatregel aan te sluiten op de maatschappelijke trend waarbij steeds meer organisaties het roken uitbannen. ,,Het ziekenhuis onderschrijft hiermee de intentieverklaring Maak de zorg rookvrij en wil de weg vrijmaken voor een rookvrije generatie, aldus het Spaarne Gasthuis.

Patiënten en medewerkers die met roken willen stoppen krijgen in aanloop naar 1 oktober informatie over hoe zij dit kunnen aanpakken en bij wie zij daarvoor terecht kunnen. Een woordvoerder vertelt dat daarbij diverse opties op tafel zullen komen. ,,We zullen ze erop wijzen dat er consulenten zijn die helpen met stoppen en verzekeraars die de kosten daarvan vergoeden. Collega’s zullen we stimuleren om het proces als groep in te gaan.’’

De woordvoerder denkt dat het aantal rokers onder verpleegkundig en medisch personeel niet lager zal zijn dan het landelijke gemiddelde van tien procent. Dat zou betekenen dat er zo’n 400 nu nog roken.

Het Spaarne Gasthuis verwijdert de komende tijd alle rookpunten. Op de ziekenhuisterreinen komen borden te staan die aangeven dat het een rookvrij ziekenhuis is. 1 oktober start ook de landelijke campagne Stoptober.

Net binnen