Corporatie plaatst zonnepanelen bij regen in Heemskerk

Heemskerk

Daar stond hij, in zijn nette pak op de steiger, in de regen. Directeur Sjoerd Hooftman van corporatie Woonopmaat plaatste gisteren persoonlijk symbolisch het eerste zonnepaneel op het dak van de familie Pirovano in Heemskerk.

De starthandeling was twee weken terug uitgesteld, vertelde Hooftman, omdat het toen te heet was. „Van code oranje zijn we naar code groen gegaan.” Want zonnepanelen maken de huurhuizen van Woonopmaat duurzamer en betaalbaarder. „De energierekening gaat omlaag. Hoe gaaf is het om op een zonnige dag je meter terug te zien lopen.”

Enkele huurders mompelen instemmend in de tent. Ze hebben zich al aangemeld, en krijgen acht panelen op hun dak. „We hebben al een paneel op onze schuur. Dat levert ons enkele dagen gratis stroom op. We hopen dat de mensen van Energie in Huis snel langs komen.” Dat is het bedrijf dat de panelen voor de corporatie installeert, beheert en onderhoudt.

Bedoeling is dat eind volgend jaar op tweeduizend eengezinshuizen in Heemskerk, Beverwijk en Wijk aan Zee panelen liggen. Er hebben zich al 130 huurders aangemeld. De verduurzaming kost acht miljoen, die investering moet binnen twintig jaar terugverdiend zijn.

„We doen het gefaseerd’’, zegt projectleider Richard Scholten van Woonopmaat. ,,In eerste instantie komen de eengezinswoningen in aanmerking waar de komende tien jaar geen groot onderhoud aan het dak in de planning staat.”

Op iets langere termijn wil Woonopmaat ook panelen op haar appartementencomplexen. „Dat is bijna twee derde van ons woningbezit”, zei Hooftman. „Onze collega’s van Préwonen doen nu ervaring op met panelen op flatgebouwen. Daar kunnen wij van leren, zoals zij van ons.’’

Huurders konden zich gisteren laten informeren. Energie in Huis kon ter plekke uitrekenen wat het voor scheelt als ze panelen laten plaatsen.

Het laatste nieuws.