Animo voor strandopruimactie dit jaar groot, maar... op Texel kan er nog wel wat bij

Animo voor strandopruimactie dit jaar groot, maar... op Texel kan er nog wel wat bij
Den Helder

Stichting De Noordzee zit verlegen om vrijwilligers die volgende maand op Texel willen helpen met het strand opruimen.

Elders aan de Nederlandse kust is de jaarlijkse schoonmaakactie vrijwel volgeboekt, maar op het wad kan er nog wel wat bij.

De Boskalis Beach Cleanup Tour wordt voor de zevende keer gehouden. Van 1 tot en met 15 augustus zijn er etappes, in twee richtingen; in het noorden wordt gestart op Schiermonnikoog, in het zuiden in het Zeeuwse Cadzand. De finish is halverwege in Zandvoort.

De etappes op Texel zijn op woensdag 7 augustus (start bij paal 28) en 8 augustus (start bij Ecomare). Er zijn respectievelijk nog vijf en elf opruimers nodig. Wie in Den Helder een handje wil helpen, vist vooralsnog achter het net. De etappe van Huisduinen naar Groote Keeten, op vrijdag 8 augustus, is volgeboekt. Snelle beslissers kunnen nog wel een dag later mee op pad in Petten, waar een dubbele etappe wordt gehouden. Voor de noordelijke etappe zijn nog twee tickets.

Deelname is gratis en aanmelden gaat via www.beachcleanuptour.nl

De groepen worden qua aantal om organisatorische redenen overzichtelijk gehouden, meestal kunnen er een stuk of veertig mensen mee. Die oogsten doorgaans tientallen kilo’s aan troep per etappe.

Animo voor strandopruimactie dit jaar groot, maar... op Texel kan er nog wel wat bij
Steef de Ruijter.
© PR-foto

Nu al op pad

Wie nu al aan de slag wil, kan mee met Steef de Ruijter. Zij loopt in drie weken van Den Helder naar Zeeland om het strand op te ruimen. Een individuele actie van de voormalige zeeleeuwenverzorgster van Ouwehands Dierenpark, maar ze loopt waarschijnlijk geen dag alleen. Via Facebook meldden zich, na de nodige persaandacht, tal van assistenten.

Op de startdag, maandag 1 juli, gingen er vanuit Den Helder vier vrijwilligers mee op pad, voor dinsdag 2 juli hebben zich al vijf mensen aangemeld. Wie ook mee wil richting Petten kan zich dinsdag gewoon om elf uur ’s ochtends melden bij strandpaviljoen de Toko in Callantsoog. De oogst op de eerste dag: ,,Peuken, lege flessen, netten; van alles. Ik weeg het niet, als een zak vol is gaat het in de prullenbak,’’ aldus De Ruijter.

Het laatste nieuws.