Samen in d’ Oude Jacobus in Akersloot

Akersloot

Nagelnieuw, lekker ruim en midden in het dorp. Tevreden gezichten in het nieuwe medisch centrum van Akersloot, dat bij de opening vorige week ’d’Oude Jacobus’ is gedoopt. Naar de school, die voor de nieuwe bestemming grondig is verbouwd.

Het pand is na de verbouwing groot genoeg voor de vestiging van de huisartsenpraktijk Akersloot en het Salt laboratorium, de apotheek van Boots, de Akerslootse tak van Logopedie Castricum, Evean Thuiszorg, Langstraat psychologen en een diëtiste van Viva Zorggroep. Aan de noordkant is een nieuw filiaal geopend van fysiotherapeut Rayer Healthcare.

Marjolijne Markvoort van de huisartsenpraktijk was al jaren op zoek naar een nieuw pand en nu is het dan eindelijk zover. ,,Zes jaar geleden zag ik dat er in Limmen een nieuw gezondheidscentrum werd neergezet. Ik dacht: Akersloot en Limmen zijn vergelijkbaar, dat moet hier ook kunnen.’’

Reuring

Het duurde naar haar gevoel erg lang voordat het zo ver was, ook al omdat het oude onderkomen aan De Kwekerij al jaren te klein was. Maar de verhuizing naar het nieuwe pand aan de Julianaweg verliep vlekkeloos en Markvoort is erg blij met het nieuwe onderkomen. ,,Je zit hier mooi in het centrum van het dorp. Ik hoor van ondernemers ook dat ze blij zijn met de reuring van mensen die hier komen en gaan. En de buurt is blij, omdat er een aantal nieuwe parkeerplaatsen bij is gekomen. De gemeente heeft daar nogal strenge normen voor. Er moest zelfs een stukje van de oude school weg voor extra parkeerplekken, maar we hebben al ruimte genoeg zo. Wij hebben de parkeerplaatsen overdag nodig, de buurt vooral ’s avonds, dus dat vult elkaar mooi aan.’’

Logopediste Susanne Brouwer noemt nog een ander voordeel. ,,Je zit hier mooi bij elkaar met verschillende disciplines. Je loopt heel makkelijk even bij elkaar binnen.’’ Er is een gemeenschappelijke receptie en een gemeenschappelijke kantine.

In totaal werken er zeker twintig mensen in het pand, allemaal parttime, zegt Markvoort, die zelf in Uitgeest woont. De vele ruimtes worden per dag en soms zelfs per dagdeel verdeeld over de verschillende instellingen. De huisartsen hebben de beschikking over een behandelkamer, waar kleine chirurgische ingrepen kunnen worden gedaan.

De hoofdingang is gemaakt aan de kant van de Julianaweg en daar is ook de parkeergelegenheid. Aan de kant van de Kerklaan is een ingang die vooral bedoeld is voor het personeel. De oude muur van de school, die stamt uit 1889, is aan die kant helemaal bewaard gebleven, op speciaal verzoek van de historische vereniging Oud Akersloot.

In het gebouw exposeert op dit moment Anke van Tiel van de fotoclub SWOA met een fototentoonstelling over het dorp. En de voormalig schooldirecteur? Die woont nog altijd naast het pand.

Het laatste nieuws.