Unieke Sociale Winkel in Langedijk sluit zaterdag de deuren

Een foto uit het eerste jaar: volop bedrijvigheid in de Sociale Winkel.
© Archieffoto’s JJfoto.nl / Jan Jong
Broek op Langedijk

De Sociale Winkel, het unieke experiment in winkelcentrum Broekerveiling in Broek op Langedijk, sluit zaterdag om 17 uur officieel haar deuren. ,,We hebben vergeefs geprobeerd om organisaties en personen te vinden die de coördinatie op zich willen nemen’’, aldus initiatiefnemer Klaas Wever.

,,Ja, ik ben teleurgesteld’’, zegt Wever, aan de koffietafel in de Sociale Winkel. ,,Ik had gehoopt dat dit een structurele plek zou krijgen en gecontinueerd zou worden.’’ Hij blijft diplomatiek, maar wie goed luistert hoort een verwijt naar de gemeente Langedijk.

Het experiment begon eind april 2016 een leeg winkelpand. Geheel in de filosofie van Wever, nadrukkelijk bijgestaan door zoon Chris, richtte de Sociale Winkel zich niet op speciale doelgroepen. De deur stond open voor alle mensen: jong of oud, afkomst of nationaliteit, het speelde niet mee want iedereen was welkom.

Per jaar stapten meer dan 10.000 bezoekers de drempelloze winkel binnen. Die was, met de hulp van de vele vrijwilligers, 52 weken per jaar van maandag 13 uur tot zaterdag 17 uur geopend, inclusief koopavonden. ,,Mensen zijn het gaan waarderen. De Sociale Winkel was een plek waar je altijd even binnen kon waaien.’’

Bezoekers kwamen voor een keur aan activiteiten: schilderen, tekenen, dichten, breien, knutselen, wandelen. Er was steun mogelijk van juridische en financiële adviseurs of van de wijkverpleegkundige. Elke maand was er Repair Café, maar ook was er aandacht voor nieuwe technologie of voor Millenniumgroepen. Wever wijst op projecten als ’Story Telling’ en de talkshow ’Aan tafel met’, gepresenteerd door oud-burgemeester Jan Hoekema. Er gebeurde ruim drie jaar lang van alles en nog wat in het pand en dat was ook precies wat Wever bij de start voor ogen had. ,,We kijken positief terug’’, zegt hij. ,,We geloofden in dit plan.’’ Niet zonder trots vertelt hij dat er elders in het land winkels a la de Sociale Winkel zijn opgericht.

Betrokkenheid

Al die jaren was er volop steun van eigenaar van het winkelcentrum. Maar ondanks dat de Sociale Winkel goede rapporten kon overleggen, ging de gemeente niet tot ondersteuning over. Al vrij snel na de start gaf Wever aan dat er voor het verbinden van al die mensen, organisaties en activiteiten minimaal een beroepskracht nodig was. Hij hoopte op de gemeente, die immers sprak van ’grotere betrokkenheid van de burgers’, innovaties, zelfzorg en een ’kanteling van verantwoordelijkheid’.

,,De gemeente vond het concept goed maar de manier van uitwerken niet. Ik denk dan: kijk daar eens overheen in plaats van dat je het afkeurt. Kom overleggen, zodat het wel goed wordt ingevuld.’’

Dat financiële steun voor een banenmarkt uitbleef, opgezet op verzoek van een wethouder, was de zoveelste tegenslag. ,,Weer een jaar zonder inkomen was geen optie’’, aldus Wever. Zoon Chris stapte om die reden al eerder op.

In de afgelopen maanden heeft Wever met drie organisaties gepraat, in de hoop het stokje door te kunnen geven. Er werd overlegd met Voedselhulp Langedijk, met een organisatie in de geestelijke gezondheidszorg en met de Studiebegeleidingsgroep. Half mei werd duidelijk dat het een lastig verhaal zou worden. Toen maandag duidelijk werd dat geen van de partijen wenste toe te happen, besloten de medewerkers de stekker eruit te trekken. Het pand wordt leeg geruimd en er volgt nog een slotfeest met de vrijwilligers. ,,Ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik denk dat de sluiting van de Sociale Winkel een verlies is’’, aldus Wever.

Net binnen