Premium

Publiek maakt kunst van boeken in Kunsthal 45 Den Helder

Publiek maakt kunst van boeken in Kunsthal 45 Den Helder
Hans Overvliet (links) maakt boeken.
© Foto Evert Marsmans
Den Helder

In de wereld van de geëngageerde kunst is Hans Overvliet een gerespecteerd kunstenaar, met ideeën en projecten die internationaal erkenning vinden. In 2018 werd hij gelauwerd door Red Line Art Works, een internationaal platform voor geëngageerde kunst.

Op zaterdag en zondag werkte hij in Kunsthal 45 in Den Helder samen met toeschouwers aan de performance DISTANT SUFFERING#IVX, I.D. OF A SHARED CLOUD, THE BOOK. Deelnemers en kunstenaar maken ieder individueel een legboek, een boek uit losse vellen in een doos.

Ze stellen uit duizend verschillende afbeeldingen die de kunstenaar heeft gemaakt, de inhoud van hun eigen boek samen. Door het gebruik van gelijkvormige stickers in een gelijkvormige pagina wordt hun boek echter eveneens deel van de performance en het idee van Overvliet.

Belangrijk thema is het opgelegde snelle tempo waarin we leven. De kunstenaar dwingt de deelnemers tot relatieve rust. De term monnikenwerk valt. „En terecht. Deze min of meer meditatieve manier van werken schept rust. Rust om ook eens zelf over nieuws na te denken”, vertelt de kunstenaar.

Op zaterdag aan het begin van de middag werken er zo’n zes personen aan een eigen boek.

„Als dat twee dagen zo doorgaat hebben er mogelijk zo’n twintig of dertig mensen een eigen boek gemaakt als onderdeel van een performance. Het effect is permanent. Mijn gedachten zijn door deze mensen overwogen en mijn vorm is gebruikt, Misschien groeit mijn concept er niet door, maar rijpt het wel”, besluit Overvliet. „Dit boek is nooit uit en hoeft niet dicht.”